Disclaimer Third Language Translation

Please note that the page which will be displayed later after translations have been made is an automatic computer translation. The odds that the content will differ from the original cannot be avoided. We are not responsible on any damage or wrong information which might occur from the contents which has been translated. Official content is only at the original page which is in English or Malay.

Pejabat Naib Canselor

PEJABAT NAIB CANSELOR

Pejabat Naib Canselor adalah pejabat pengurusan tertinggi dan utama di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Pejabat ini bertanggungjawab untuk memastikan halatuju, perancangan polisi dan pembangunan UKM selari dengan hasrat penubuhan UKM berpandukan kepada misi, Visi dan falsafah penubuhan UKM.

Perutusan NC

31 Mei 2019

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Warga UKM yang dihormati,

Diharapkan agar semuanya berada dalam keadaan sihat dan ceria, tambahan pula dalam kemeriahan bulan Syawal yang mulia ini.

Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada seluruh Warga UKM atas pencapaian terbaik setakat ini, di kedudukan 160, melonjak 24 anak tangga berbanding 184 pada tahun lalu seperti yang diumumkan QS World University Rankings 2019/2020 baru-baru ini.

Ranking oleh agensi antarabangsa seperti QS dan THE, pada asasnya merupakan suatu benchmarking antara universiti-universiti di seantero dunia. Semakin tinggi ranking sesebuah universiti, semakinlah ia dilihat tersohor dan dijulang sebagai institusi terbaik dunia. Terdapat kepelbagaian pandangan berkait dengan ranking universiti ini, sama ada bersetuju mahupun tidak. Namun, patisipasi dalam acara ranking ini menjadi semacam suatu keperluan yang tidak dapat dielakkan sama sekali buat masa ini.

Memetik kenyataan YB Menteri Pendidikan, ‘kejayaan yang dikecapi hari ini telah membuktikan bahawa apabila kita mengejar peningkatan kualiti, maka ranking akan mengejar kita’.

Kriteria penilaian oleh QS World University Rankings adalah merangkumi dimensi-dimensi berikut: Academic Reputation, Employer Reputation, Faculty/Student Ratio, Citations per Faculty, dan International Faculty and Student Ratio. Semua perkara yang diukur itu sangat berkaitan dengan kualiti pengajaran dan pembelajaran oleh universiti, kualiti graduan dari maklum balas majikan, kualiti hasil penyelidikan melalui penerbitan, serta pengantarabangsaan melalui keupayaan universiti menarik sarjana dan pelajar dari luar negara.

Justeru ada apa dengan ranking ini?

Dengan adanya pengiktirafan di peringkat antarabangsa, ranking bukan sahaja memberikan kredibiliti kepada sesebuah universiti sebagai institusi pilihan pelajar dalam dan luar negara, malah dapat menarik para sarjana mahupun pakar, industri dan organisasi terkemuka untuk menjalin kerjasama. Walaubagaimanapun jika dilihat dari sudut lain, penarafan universiti oleh badan antarabangsa seperti QS dan THE ini berpotensi besar dalam menyumbang kepada pembangunan negara.

Penarafan yang baik kepada universiti di sesebuah negara memberikan isyarat bahawa negara tersebut mempunyai keupayaan dari segi pembangunan teknologi dan inovasi, dan penghasilan modal insan berkualiti yang sangat dititikberatkan oleh pelabur asing. Negara-negara sedang membangun menjadikan ranking universiti sebagai asas membuat keputusan penghantaran pelajar-pelajar mereka ke luar negara.

Menyedari impak ranking universiti ini, negara-negara hebat seperti China, Korea Selatan, Taiwan dan Jepun telah memberikan perhatian serius kepada universiti-universiti mereka melalui pelbagai inisiatif yang disokong oleh kerajaan. Di Jepun misalnya Perdana Menteri, Shinzo Abe telah melancarkan Program Super Global Universities pada 2013 yang mensasarkan kemasukan 1500 penyelidik tersohor dari seluruh dunia. Gagasan ini disahut oleh Universiti Kyoto sebagai contoh, yang sebelum ini sangat konservatif dalam pengambilan profesor luar, telah membuat komitmen melantik 100 profesor tersohor antarabangsa dalam tempoh 10 tahun.

Lonjakan demi lonjakan yang dicapai oleh UKM saban tahun menunjukkan bahawa kita mampu berada sebaris dengan kelompok universiti terbaik dunia. Harapan saya melalui lima tonggak utama Pelan Strategik UKM iaitu Penyelidikan Kualiti dan Berimpak, Pemerkasaan Pengajaran dan Pembelajaran serta Pengantarabangsaan yang disokong oleh Penyerlahan Bakat dan Kelestarian Pendanaan, dapat kita capai selaras dengan visi dan misi UKM. Saya percaya dengan komitmen penuh warga, kita mampu menjayakannya, dan bersama-sama dengan kejayaan itu akan menyusul pengiktirafan dan penarafan tinggi ranking universiti dunia.

Akhir kata, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua PTj yang menjemput saya ke majlis sambutan Hari Raya sepanjang bulan ini. Saya amat berbesar hati dapat bertemu dan beramah mesra dengan kakitangan serta pelajar. Mohon berbanyak maaf sekiranya saya tidak berkesempatan hadir dan InsyaAllah kita berjumpa dilain kesempatan.

Sekian, terima kasih.

Hamdi

Lokasi & Operasi​

Waktu Operasi

Isnin – Khamis : 8.30 am – 1.00 pm , 2.00 pm – 5.30 pm 
Jumaat: 8.30 am – 12.15 pm, 2.45 pm – 5.30 pm

Tutup pada hari Sabtu, Ahad dan Hari Kelepasan Am

Telefon

+6 03-8921 5013 / 5402 / 3898

Faks

+6 03-8925 6484 

Lokasi

Aras 6,  Bangunan Canselori
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 Bangi
Selangor Malaysia

MQA