Language

Disclaimer Third Language Translation

Please note that the page which will be displayed later after translations have been made is an automatic computer translation. The odds that the content will differ from the original cannot be avoided. We are not responsible on any damage or wrong information which might occur from the contents which has been translated. Official content is only at the original page which is in English or Malay.

Pejabat Naib Canselor

PEJABAT NAIB CANSELOR

Pejabat Naib Canselor adalah pejabat pengurusan tertinggi dan utama di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Pejabat ini bertanggungjawab untuk memastikan halatuju, perancangan polisi dan pembangunan UKM selari dengan hasrat penubuhan UKM berpandukan kepada misi, Visi dan falsafah penubuhan UKM.

Perutusan NC

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Warga UKM yang saya hormati,

Masa berlalu pantas…
 
Pada hari ini (31 Januari 2019) genap sebulan amanah digalas sebagai Naib Canselor dengan harapan yang tinggi untuk meningkatkan lagi keserlahan UKM sebagai universiti penyelidikan terkemuka dan tersohor di arena antarabangsa. Agenda hebat RU akan menjadi paksi utama pengoperasian universiti ini. Keutamaan akan kita fokuskan kepada output berkualiti tinggi hasil penyelidikan berimpak dan bersifat ‘frontier’. Kita perlu menggerakkan seluruh jentera UKM dalam menggapai hasrat ini.
 
Saya komited terhadap ketelusan dan integriti di segenap peringkat sehingga ke Pengurusan Tertinggi.   Justeru kita telah meletakkan Unit Integriti melapor terus kepada Lembaga Pengarah Universiti, agar segala aduan atau siasatan dapat dijalankan secara bebas walaupun terhadap Naib Canselor sendiri tanpa pengaruh atau campur tangan pengurusan. 
 
Saya telah memulakan lawatan ke fakulti, institut dan PTJ. Banyak perkara yang telah dikongsikan oleh Warga UKM dengan saya melalui pelbagai medium interaksi. Saya telah mendengar dan akan meneliti kesemuanya. Jelas ada perkara yang boleh dilaksana segera, ada yang memerlukan masa, ada yang tertakluk kepada kekangan dan had-had tertentu. Saya bersama barisan pengurusan menegaskan komitmen kami untuk berusaha sebaik mungkin bagi menimbang dan mengambil langkah sewajarnya terhadap maklumbalas yang diterima.
 
Saya bersyukur, selama tempoh awal penubuhan sehingga kini, UKM telah berjaya melaksanakan amanah membina kesarjanaan dan penerokaan ilmu berteraskan aspirasi kebangsaan yang dilakar melalui pelbagai kejayaan yang dicapai oleh para pensyarah, pelajar, pentadbir dan staf pelaksana.  Mari kita terus membina universiti kita dengan langkah gagah dan tersusun.
 
Perjalanan menarik di tahun 2019 ini baru sahaja bermula dan saya berharap warga UKM membina semangat satu pasukan untuk membina kebitaraan universiti ini. Semangat ‘Satu UKM’ perlu dipasak kuat dalam jiwa warga UKM dan membuang jauh pemikiran silo (silo mentality).
 
Saya mendoakan kesejahteraan buat semua warga UKM, semoga usaha kita sentiasa diberkati sepanjang tahun ini.
 
Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina 2019.
  
Salam hormat,
 
Prof. Ir. Dr. Mohd Hamdi Abd  Shukor
Naib Canselor

Lokasi & Operasi​

Waktu Operasi

Isnin – Khamis : 8.30 am – 1.00 pm , 2.00 pm – 5.30 pm 
Jumaat: 8.30 am – 12.15 pm, 2.45 pm – 5.30 pm

Tutup pada hari Sabtu, Ahad dan Hari Kelepasan Am

Telefon

+6 03-8921 5013 / 5402 / 3898

Faks

+6 03-8925 6484 

Lokasi

Aras 6,  Bangunan Canselori
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 Bangi
Selangor Malaysia