• Bengkel penyedian kuiz atas talian
  • Bengkel penyedian kuiz atas talian
  • ToT Simulasi Mogul
  • ToT Simulasi Mogul
  • ToT Simulasi Mogul
  • ToT Simulasi Mogul

Pengumuman

Kuliah

Sesi kuliah bagi setiap fakulti adalah berjalan seperti biasa tanpa ada perubahan. Jika terdapat sebarang perubahan pihak UKM-CESMED akan memaklumkan kepada Teaching Assistant. Harap maklum

Tutorial

Kelas tutorial berjalan mengikt jadual. Sila rujuk Teaching Assistant bagi Fakulti masing-masing untuk maklumat lanjut.

Pelbagai

Berikut adalah butiran Kuliah Umum ke-2 CMIE 1012 Asas Keusahawanan dan Inovasi
 
 
Tarikh: 22 April 2014
Masa : 3-5 petang 
Tempat : Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR) UKM Bangi

Usaha UKM Menggalakkan Mahasiswa Menceburi Bidang KeusahawananPusat Pembangunan Keusahawanan dan EKS (CESMED) UKM sedang berusaha untuk menarik minat pelajar universiti menceburi bidang perniagaan.


Buat permulaan ia telah menganjurkan suatu simposium tiga hari akhir minggu lalu yang disertai seramai 150 orang mahasiswa dari enam buah universiti UM, UPM, UPSI, UIA, Uni KL dan UKM untuk memberi tunjuk ajar bagaimana mereka boleh menceburi bidang keusahawanan.

Keusahawanan dan Inovasi: UKM Mengutakanan Perubahan MindaPULAU PINANG, 22 Dis. 2011 – UKM dalam usahanya membangunkan ekosistem untuk inovasi dan keusahawanan yang akan mewujudkan pekerjaan baru, sedang giat berusaha melenyapkan konflik pemikiran di antara kaum akademik dengan pasaran.

Naib Canselor, Prof Tan Sri Dato’ Wira Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin mendapati kedua-dua pihak itu mempunyai persekitaran nilai dan budaya yang berbeda termasuk kebimbangan kononnya daya penghasilan akademik akan terjejas apabila matlamat pengkomersilan diutamakan.

 

Dasar Pembangunan Keusahawanan Institusi Pengajian TinggiPROGRAM KEUSAHAWANAN IPT

 

Program Keusahawanan dilaksanakan di kalangan pelajar IPT agar dapat diterapkan pendedahan nilai-nilai dan kemahiran keusahawanan yang merangkumi aspek kepimpinan, inovasi, kreativiti, berdaya tahan, berdaya saing, berdikari, mengambil risiko terkira (calculated risk) dan kebolehan untuk mengenal pasti dan membuka peluang(opportunity identification and creation).