KLINIK OPTOMETRI

PENGENALAN

Pada tahun 1985, Jabatan Optometri telah melahirkan tujuh graduan di bawah Jabatan Optometri di bawah Jabatan Oftalmologi, Fakulti Perubatan. Namun, hasil cetusan idea dan aspirasi beberapa ahli akademik pada tahun 1982 telah membawa ke arah penubuhan Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu (FSKB) yang secara rasmi telah ditubuhkan pada 1 September 1992 dengan hanya menempatkan 3 jabatan iaitu Sains Bioperubatan, Optometri dan Pemakanan & Dietetik. Penubuhan FSKB merupakan satu inisiatif bagi mengisi keperluan Negara yang memerlukan tenaga profesional dalam bidang sains kesihatan dan FSKB merupakan Fakulti pertama yang ditubuhkan di Malaysia yang menawarkan bidang sains kesihatan.

 

PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN 

 

  • Perkhidmatan Klinik Optometri Primer
  • Perkhidmatan Klinik Kanta Sentuh
  • Perkhidmatan Klinik Penglihatan Terhad
  • Perkhidmatan Klinik Penglihatan Kanak-Kanak
  • Perkhidmatan Klinik Penglihatan Binokular
  • Perkhidmatan Klinik Optometri Bergerak
  • Perkhidmatan Elektrofisiologi
  • Perkhidmatan Prostetik (Pembuatan Mata Palsu)

 

JADUAL PERKHIDMATAN

Hari

Sesi

Klinik

Isnin, Selasa dan Khamis 8.30 am – 1.00 pm Klinik Optometri Primer
2.00 pm – 5.00 pm
Isnin dan Khamis 8.30 am – 1.00 pm Klinik Penglihatan Terhad
Isnin 2.00 pm – 5.00 pm Klinik Kanta Sentuh
Khamis dan Jumaat 8.30 am – 1.00 pm
Selasa 8.30 am – 1.00 pm Klinik Penglihatan Binokular
Rabu 8.30 am – 1.00 pm Klinik Pediatrik
Selasa 8. 30 am – 1.00 pm Perkhidmatan Elektrofisiologi

 

KENALI KLINISYEN ANDA

 

Norlaili Arif

 

 

Cik Norlaili Arif
Pegawai Optometri U44
(Penyelaras Klinik Optometri)

 

 

 

 

 

 

En. Mohd Norhafizun Mohd Saman
Pegawai Optometri U44

 

 

 

 

 

Nur Adibah Yahaya

 

Cik Nur Adibah Yahaya
Pegawai Optometri U41

 

Siti Hanisah Mohd Shariffudin

 

 

Pn. Siti Hanisah Mohd Shariffudin
Pegawai Optometri U41

 

 

 

PENCAPAIAN KLINIK OPTOMETRI

Klinik Optometri merupakan antara klinik optometri pertama di Malaysia yang menawarkan kesemua perkhidmatan klinikal yang berkaitan bidang optometri di bawah satu bumbung dengan di barisi oleh pakar-pakar berkaitan seperti Pakar Kanta Sentuh, Penglihatan Terhad, Ortoptis, Pakar Penglihatan Kanak-kanak, Elektrofisiologi dan Prostetik. Malah, Klinik Optometri turut menawarkan pemeriksaan mata komprehensif dan jualan alat bantu penglihatan pada harga yang berpatutan tetapi perkhidmatan yang setanding dengan perkhidmatan yang di tawarkan di hospital awam dan swasta.

Klinik Optometri juga merupakan tempat latihan klinikal untuk pelajar optometri tahun 3 dan 4 menjalankan latihan klinikal dan amali klinikal. Selain itu, Klinik Optometri juga merupakan sebagai satu tempat rujukan untuk kes-kes khas dalam bidang kanta sentuh seperti Keratoconus dan Ortokeratologi. Di samping itu, Klinik Optometri juga menjalankan perkhidmatan inter-disiplinari dengan klinik sains kesihatan lain seperti Klinik Terapi Cara Kerja dan Klinik Psikologi Kesihatan.

Selain daripada lokasi Klinik Optometri di Jalan Raja Muda Abd. Aziz, Klinik Optometri Bergerak (KOB) juga iaitu bas yang menempatkan peralatan lengkap klinikal optometri yang menawarkan perkhidmatan pemeriksaan mata komprehensif di luar klinik merupakan antara perkhidmatan terawal di Malaysia yang menggunakan konsep “outreach to the community” kerana akan menawarkan perkhidmatan di kawasan-kawasan pedalaman dan perumahan. Sehingga kini, perkhidmatan KOB telah menjelajah seluruh Malaysia bagi menawarkan perkhidmatan optometri iaitu Kedah, Perak, Pahang dan malah hingga ke Malaysia Timur iaitu Sabah dan Sarawak iaitu Sibu dan Kapit di bawah Program Health for Malaysia dengan kerjasama Fakulti Perubatan. UKM.

Tidak hanya menawarkan perkhidmatan di dalam kawasan Kampus Kuala Lumpur sahaja, perkhidmatan Klinik Penglihatan Terhad turut ditawarkan di SM Pendidikan Khas Setapak yang beroperasi pada setiap Hari Khamis semasa sesi perkuliahan dengan menawarkan pemeriksaan mata untuk pelajar-pelajar yang mempunyai masalah penglihatan terhad dan memerlukan bantuan alat bantu penglihatan terhad seperti teleskop, kanta pembesar dan CCTV.

Klinik Optometri turut mengalu-alukan sangkutan klinikal optometris luar sama ada daripada optometris bertauliah atau pelajar-pelajar universiti swasta yang ingin melihat kes-kes khas atau sangkutan bersama pakar-pakar berkaitan bidang optometri di kalangan ahli akademik di Program Optometri dan Sains Penglihatan yang kebanyakkannya telah berpengalaman lebih daripada 15 tahun dalam bidang yang diceburi seperti Kanta Sentuh, Penglihatan Terhad, Penglihatan Binokular, Kanak-kanak, Elektrofisiologi dan Prostetik.

 

AKTIVITI KLINIK

(A) Klinik Optometri, Jalan Raja Muda Abd. Aziz.

 

 

(B) Klinik Optometri Bergerak UKM (KOB)