PEMAKANAN KANSER KEPALA DAN LEHER

 Kumpulan Penyelidikan Pemakanan Kanser Kepala dan Leher

Tauhu Jepun dengan Cendawan Enoki

Tauhu Jepun dengan Cendawan Enoki

Bahan-bahan:

  • 3 gulungan tauhu Jepun, potongan tebal
  • 1 brokoli, potong florets
  • 1/2 lobak merah, dihiris nipis
  • 1 paket cendawan enoki, mengeluarkan akar
  • 4 ulas bawang putih, cincang
  • 8 sudu kecil minyak masak

Kuah:

  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh kicap
  • Air 150ml
  • 1 sudu teh tepung jagung, dicampur dengan 2 sudu besar air

Kaedah Penyediaan:

  1. Panaskan 5 sudu kecil minyak dalam kuali. Perlahan-lahan meletakkan keping tauhu dalam minyak panas. Masak sehingga kedua-dua belah menjadi warna keemasan. Keluarkan dan letakkan atas tuala kertas.
  2. Kukuskan florets brokoli sehingga menjadi lembut.
  3. Panaskan 3 sudu kecil minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, lobak merah, cendawan enoki dan tumis selama beberapa minit. Tuangkan sos tiram dan sos soya, kacau dan kemudian tambah air.
  4. Masukkan kepingan tauhu dalam periuk dengan pelahan-lahan, tutup dan reneh selama 5 minit. Kemudian masukkan campuran tepung jagung dan masak sehingga sebati.
  5. Masukkan florets brokoli dan kacau. Hidangkan.
Translate »