PEMAKANAN KANSER KEPALA DAN LEHER

 Kumpulan Penyelidikan Pemakanan Kanser Kepala dan Leher

Tumis Tauhu Lembut dengan Cendawan Hitam

Tumis Tauhu Lembut dengan Cendawan Hitam

Bahan-bahan:

  • 1 kotak tauhu lembut, dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih, cincang
  • 6 sudu kecil minyak masak
  • 4 cendawan hitam, dihiris nipis (direndam dalam air untuk melembutkan ia)
  • 1/4 lobak merah, dihiris
  • 1 brokoli, potong florets
  • 1 tangkai daun bawang, dicincang

Kuah:

  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar kicap
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu besar jagung

Kaedah Penyediaan:

  1. In mangkuk, campurkan semua bahan (kecuali kanji jagung) untuk membuat kuah. Kacau dan gaul rata.
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Tambah brokoli dan lobak merah. Kacau dan tumis selama 2 minit.
  3. Tuangkan campuran sos ke dalam kuali dengan perlahan-lahan. Masukkan tauhu dan cendawan hitam. Tukar kepada api sederhana untuk merebus selama 5 minit.
  4. Apabila tauhu masak, kekal pada api sederhana dan masukkan larutan kanji jagung. Biarkan kuah menjadi tebal dan melambungkan dengan perlahan-lahan.
  5. Hiaskan dengan daun bawang yang dicincang. Hidangkan.
Translate »