KEMERIAHAN PESTA CAHAYA DISAMBUT OLEH BERBILANG KAUM

Oleh : Lai Sin Dee

Disunting oleh : Anis Nabila Khidir

Butterworth, 6 Nov 2018 –Seramai 2000 orang berbilang kaum telah mengunjungi Sri Muniswarar Temple tahun ini untuk menyambut Hari Deepavali di mana bilangan tersebut telah mencapai sasaran yang dianggarkan.

Sri Muniswarar Temple merupakan kuil yang terkenal di Malaysia lebih daripada 100 tahun dan telah menarik ramai pengunjung setiap tahun sempena Hari Deepavali. Upacara Hindu Festival seperti upacara sembahyang (special prayers) akan diadakan di mana penyembah akan memohon rahmat dari Tuhan.

Yvonne Chan, 38, berbangsa Cina dari Bukit Mertajam turut sembahyang di kuil ini menyatakan bahawa dia telah dimaklumkan upacara pencahayaan ini akan mendatangkan berkat. Oleh itu, dia juga sembahyang untuk memeriahkan Pesta Cahaya ini.

Mahalakshmi A/P Kanthanthebar,18 dari Johor mengunjungi kuil dengan keluarga. Mereka sekeluarga datang menyambut Deepavali di kuil ini jauh dari Johor. Walaupun jauh, tapi mereka sekeluarga amat gembira untuk mendapatkan doa keluarga daripada Tuhan pada Hari Deepavali.

Naliani A/P Nadarajah, 30 berkata bahawa dia mengunjungi kuil ini sebab kawan yang memperkenalkan kepadanya. Dia telah mengunjungi kuil ini 3 kali ketika menyambut Hari Deepavali jadi sambutan Hari Deepavali di kuil ini telah menjadi satu tabiat setiap tahun. “ Walaubagaimanapun, sambutan Deepavali macam ini agak letih sebab bergerak dari Johor ke sini.”, katanya.