IICD2017 Platform Mega untuk Teroka Peluang Kerjaya


Oleh: Muhammad Zaim Badrul Hisham

Foto: Pusat Komunikasi Korporat UKM

BANGI, 20 November 2017 – Pelajar UKM berpeluang untuk meneroka peluang kerjaya di Hari Integrasi Latihan Industri dan Kerjaya (IICD2017) anjuran UKM Karier, yang berlangsung di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR), baru-baru ini.

Naib Canselor UKM, Prof. Tan Sri Dato’ Seri Dr. Noor Azlan Ghazali berhasrat untuk menjadikan IICD2017 sebagai suatu platform mega kepada pelajar universiti untuk meneroka peluang pekerjaan disamping membolehkan pihak industri untuk mendapatkan graduan-graduan yang bermutu tinggi.

“Visi kita adalah untuk menjadikan program ini sebagai pasaran kerjaya bersifat mega, dan ketika itu semua majikan akan merasakan jika mereka tidak dapat hadir ke program ini, mereka akan terlepas mendapatkan graduan-graduan terbaik negara,” ujarnya ketika merasmikan program IICD2017.

Beliau turut mengajak semua pihak supaya berimpian besar serta berfikir dengan cara yang berbeza dan tidak hanya untuk merebut peluang pekerjaan semata-mata bagi memberi respon kepada keadaan dunia masa kini.

“Adalah penting untuk kita menanamkan budaya keusahawanan dalam kalangan para pelajar, kerana dengan tekonologi yang ada hari ini segalanya tidak mustahil.

“Kalau dilihat gergasi-gergasi besar hari ini, seperti Facebook, bermula melalui perbincangan-perbincangan kecil.

“Kami di UKM mahu memupuk mereka yang berimpian besar. Kita mahu pelajar-pelajar ada visi yang jelas,” tegasnya.

Ketua Pengarah IICD2017, Saudara Ariff Syahreezal menyatakan program ini diadakan bertujuan membantu para pelajar bagi meninjau peluang pekerjaan serta menyediakan platform kepada mereka bagi mendapatkan maklumat terkini berkaitan alam pekerjaan.

Menurut pengajur kira-kira lebih 35 industri dan agensi kerajaan turut serta dalam program IICD2017 hari ini.