Peraturan Pematuhan Undang-Undang dan Pelaksanaan Undang-Undang Perlu dilaksanakan oleh Legislatif


Oleh Inaara Aznan

Foto oleh Pusat Komunikasi Korporat

BANGI, 3 December 2018 – Kedaulatan undang-undang memerlukan pematuhan dan pelaksanaan undang-undang yang dibuat oleh legislatif dalam proses demokrasi yang bertanggungjawab, kata mantan Ketua Hakim Negara England and Wales, Lord Thomas of Cwmgiedd.

Beliau berkata, ciri-ciri utama peraturan undang-undang, seperti kerajaan eksekutif harus diperintah oleh undang-undang dan tertakluk kepadanya.

Beliau juga menyatakan bahawa perlu ada kepastian undang-undang dan larangan kesahihan dan penyalahgunaan kuasa.

Mereka mempunyai pemahaman yang teliti dan akses kepada keadilan. Lord Thoma turut percaya bahawa perlu ada kesaksamaan dalam undang undang yang digubal, ktanya.

Lord Thomas, Canselor Universiti Aberystwyth menjelaskan bahawa manfaat kedaulatan undang-undang adalah dapat membina kemakmuran ekonomi. Ianya juga memudahkan susunan masyarakat yang baik di peringkat tempatan dan antarabangsa.

“Ia juga memastikan eksekutif kerajaan dipertanggungjawabkan dengan bertindak dalam kedaulatan undang-undang,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan syarahan pada majlis Syarahan Tuanku Muhriz ke-3 dengan topik “Di Mana Peraturan Undang-undang?”, di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) baru-baru ini.

Semasa zaman kekacauan dan perubahan zaman kita hidup, Lord Thomas berfikir tentang asas kedaulatan undang-undang adalah kebebasan badan kehakiman dan hubungannya yang bergantung kepada kerajaan eksekutif.

“Saya tidak fikir orang boleh bergantung kepada badan kehakiman sendiri untuk menegakkan dan memperkuat kedaulatan undang-undang,” katanya.

Beliau ingin memahami apa yang boleh dilakukan dan apa yang perlu dilakukan untuk menyokong para hakim sebagai landasan kedaulatan undang-undang.

Beliau ingin memulakan dengan melihat institusi-institusi ini dan sumbangan mereka yang boleh mereka lakukan untuk memerintah undang-undang dan menanamkan kedaulatan undang-undang sebagai sebahagian dari budaya harian masyarakat kini.

Kesimpulannya, syarahan itu bertujuan untuk memperbaiki sistem kehakiman negara kerana undang-undang adalah kunci kepada negara yang makmur, jelas beliau.