Perlu Ada Cara Baru Proses Titanium Yang Lebih Mesra Alam

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin

Pix Izwan Azman

BANGI, 10 Mei 2016 – Lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk mencari cara-cara baru pemprosesan Titanium, logam yang semakin penting bukan sahaja dalam sektor Aeroangkasa, tetapi juga dalam bidang perubatan di mana ciri-ciri kekuatan dan tahan karat adalah penting.

Seorang penyelidik di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata kaedah semasa mengekstrak, pemprosesan dan pemesinan titanium masih terlalu mahal dan memakan masa, yang menyumbang kepada kenaikan harga logam tersebut.

Prof. Dr. Che Hassan Che Haron Jabatan Kejuruteraan Mekanik dan Bahan, Fakulti Kejuruteraan dan alam Bina berkata titanium lebih kuat dari keluli  tetapi hanya dua pertiga lebih ringan, dan dua kali ganda lebih kuat daripada Aluminium.

Menurut beliau negara-negara seperti Malaysia mungkin ketinggalan dalam industri logam kerana ia perlu mengimport Titanium manakala hanya negara-negara maju mampu untuk mengeluarkan dan memproses logam serba boleh itu.

“Proses yang diperlukan untuk mengeluarkan titanium dari pelbagai bijih lain sungguh melelahkan dan mahal, kerana kita tidak boleh menggunakan karbon sebagai bahan  pengurangan seperti logam lain,” kata Prof Che Hassan dalam Syarahan Perdana beliau bertajuk Pemesinan Lestari Aloi Titanium Untuk Industri Aeroangkasa di sini baru-baru ini .

Beliau berkata ini bermakna bahan pengurangan atau ejen yang lain seperti Sodium dan Magnesium, yang tidak didapati Malaysia, perlu digunakan untuk titanium.

Titanium dan campurannya dengan logam lain yang digunakan untuk membuat pesawat, peluru berpandu dan roket di mana kekuatan, berat badan yang rendah dan ciri tahan panas adalah penting. Oleh sebab  titanium tidak bertindak balas dalam tubuh manusia, ia digunakan untuk membentuk pinggul tiruan, pin untuk menetapkan tulang dan implan biologi lain.

Prof Che Hassan, yang melakukan tesis PhD beliau mengenai pemesinan titanium di Britain, berkata kaedah pemesinan sedia ada juga sangat mahal dan berbahaya.

Beliau menjelaskan proses pemesinan seperti Kualiti Pelinciran Lubrication Minimum (MQL) dan Pemesinan Kering (Dry Machining), mempunyai kelemahan dan juga kelebihan.

MQL menggunakan pelincir dalam proses yang dipanggil ‘kebanjiran’ yang agak mahal, manakala Pemesinan Kering tidak baik untuk kesihatan pekerja.ukmnewsportal-bm

2

3

4