Suara Kepimpinan Mahasiswa adalah Wakili Pelajar Lain


Oleh Muhammad Fikri Abdullah
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 29 Mei 2019- Kepimpinan mahasiswa adalah suara bagi bagi mengutarakan isu kebajikan dan keperluan pelajar di dalam sesebuah universiti awam.

Juteru itu, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Dato’ Ir Dr. Othman A. Karim berkata, kepimpinan mahasiswa berperanan besar dalam menyuarakan cadangan kepada pengurusan universiti dan merupakan pemangkin kepada proses pelancaran urusan.

“Kementerian Pendidikan juga telah meletakkan cabaran kepada pengurusan universiti masa kini untuk memberikan lebih (usaha) dalam membangunkan pelajar.

“Kepimpinanan mahasiswa UKM mestilah bukan sahaja menjaga kebajikan mahasiswa, namun anda juga merupakan ikon yang menjadi contoh dan ikutan buat mahasiswa lain,” katanya semasa Majlis Penghargaan dan Penyampaian Watikah Kepimpinan Mahasiswa Sesi 2019/2020 UKM di Bilik Bankuasi, Bangunan Pentadbiran di sini.

Katanya, kepimpinan mahasiswa adalah platform terbaik dan mereka bertanggungjawab melakukan pelbagai aktiviti berimpak tinggi kepada institusi dan mahasiswa.

Turut diadakan pada majlis itu ialah lafaz ikrar dan penyampaian watikah oleh Kepimpinan Mahasiswa UKM sesi 2019/2020.

Sementara itu, Wakil Kepimpinan Mahasiswa UKM Sesi 2019/2020, Yillson Yanggun berkata, suara setiap ahli kepimpinan perlulah didengari dalam proses membuat keputusan bersama.

“Tegur sekiranya ahli kepimpinan buat salah kerana pemimpin adalah untuk memimpin.  Saya berharap kepimpinan mahasiswa dapat menggalas tanggungjawab dengan baik dan membawa UKM ke tahap yang lebih tinggi,” ujarnya.