Language

Bahasa

Penterjemah Google

Penafian Terjemahan Bahasa Ketiga

Sila ambil perhatian bahawa laman yang akan dipaparkan selepas pengalihbahasaan secara automatik oleh komputer . Kebarangkalian kandungan mungkin berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Universiti Kebangsaan Malaysia tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau kesalahan maklumat yang mungkin terjadi dari kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal di dalam Bahasa Inggeris dan Malaysia.

Portal Rasmi UKM

Aksesibiliti W3C OKU

Portal UKM menyediakan akses untuk golongan Orang Kurang Upaya (OKU). Perkara ini sejajar dengan objektif W3C Aksesibiliti Laman Web (WAI) di mana laman web dapat dilayari oleh golongan orang kurang upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian.

1. Pengguna Cacat Penglihatan
‘Teks Readers’ – Aplikasi yang boleh digunakan ialah Internet Explorer Page Reader. Dapatkan IE Page reader. Anda perlu memuat turun MS Speech API sebelum menggunakan komponen ini. Jika anda menggunakan Windows 2000, berkemungkinan besar anda mempunyai komponen sistem.Anda juga memerlukan sekurang-kurangnya satu Speech engine. ‘Speech Engine’ adalah ‘suara’ seorang lelaki ataupun wanita yang boleh bertutur dalam bahasa Inggeris atau mana-mana bahasa lain. Anda juga memerlukan sekurang-kurangnya satu Speech engine. ‘Speech Engine’ adalah ‘suara’ seorang lelaki ataupun wanita yang boleh bertutur dalam bahasa Inggeris atau mana-mana bahasa lain.

Untuk penerangan lanjut tentang penggunaan komponen ini, sila tekan di sini.

2. Pengguna Buta Warna
‘Color Converter’ – Laman ini menyediakan akses kepada pelbagai pilihan warna untuk masalah – masalah berkaitan buta warna. Terdapat tiga pilihan warna iaitu merah, biru dan hitam.

Font Resize
Contrast