Mengenai PPS

Pusat Pengurusan Siswazah atau lebih dikenali dengan nama ringkasnya PPS telah ditubuhkan pada tahun 1983 sebagai urusetia yang menguruskan program pengajian siswazah di UKM. Pada awal penubuhannya. PPS dikenali sebagai Pusat Pengajian Siswazah di mana pada waktu itu PPS juga turut menawarkan program pengajiannya sendiri. Perkembangan dalam dunia pendidikan dan pertambahan bilangan pelajar di peringkat pascasiswazah menuntut supaya pusat ini distruktur semula untuk memantapkan lagi pentadbiran dan pengurusannya. Sehubungan dengan itu, pada tahun 2007, PPS telah diberi nafas baru dan dikenali dengan namanya sekarang dengan diketuai oleh seorang Pengarah. Pusat ini menawarkan program pengajian sama ada secara kerja kursus atau yang berasaskan penyelidikan sama ada secara sepenuh dan separuh masa.
Baca Selanjutnya

Makluman

Semakan tesis Gaya UKM diadakan di PPS pada setiap hari Khamis jam 3.00 petang (hari bekerja). Sila pastikan bahawa tesis pelajar telah disemak di Fakulti atau Institut masing – masing terlebih dahulu sebelum datang ke PPS. Sila hubungi Cik Chekwah binti Abdul Rahman di talian 03-8921 3764 untuk tempahan tarikh semakan tesis Gaya UKM.
Permohonan untuk mengikuti program pengajian siswazah secara mod kerjakursus dan mod campuran untuk kemasukan Semester 1 Sesi Akademik 2014/2015 (September 2014) akan dibuka mulai 13 April sehingga 6 Jun 2014. Permohonan untuk mengikuti program pengajian secara mod penyelidikan dibuka sepanjang masa. Terima kasih.
Sukacita dimaklumkan mengenai perubahan waktu Perkhidmatan Kaunter Pusat Pengurusan Siswazah berkuatkuasa mulai 1 Disember 2012 seperti berikut klik di sini .
PERHATIAN KEPADA SEMUA PELAJAR YANG MENGIKUTI PROGRAM SECARA PENYELIDIKAN: Semua pelajar yang mengikuti program secara penyelidikan DIWAJIBKAN membuat pendaftaran tesis pada setiap semester. Pembayaran yuran tidak akan mendaftarkan tesis tuan/puan secara automatik.Harap maklum.
Calon yang berkelayakan dipelawa untuk memohon biasiswa Human Life Advancement Foundation (HLAF). Maklumat lanjut mengenai biasiswa ini sila klik di sini .
PEMBERITAHUAN URUSAN ZAMALAH: Untuk makluman kepada semua pemohon/pelajar, adalah dimaklumkan bahawa segala urusan berkaitan Skim Zamalah Universiti Penyelidikan dan Zamalah Canselor telah diserah dan di uruskan oleh Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Instrumentasi (CRIM) sepenuhnya. Pusat Pengurusan Siswazah tidak lagi menguruskan segala bentuk biasiswa/bantuan kewangan. Segala urusan berkaitan permohonan baharu, perlanjutan tempoh atau rayuan sila berhubung secara terus melalui CRIM. Segala urusan berkaitan Zamalah sila hubungi Cik Nur Izyani Ahamad Azahari (CRIM) ditalian 03-8921 3095. Sekian, terima kasih.
Dimaklumkan bahawa urusan operasi siswazah seperti kemasukan, pendaftaran, peperiksaan, pengijazahan dan perangkaan telah dipusatkan ke Pusat Pengurusan Akademik (PPA) mulai Jun 2014. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi En. Ahsan Ahmad, Pengurus Kanan, Pusat Pengurusan Akademik (PPA) di talian +603-8921 5036/ 4445 atau emel : ahsan@ukm.edu.my/postgraduate.ppa@ukm.edu.my Urusan kaunter masih lagi beroperasi di Aras 3, Blok A, Bangunan Pusat Siswazah, UKM. Sekian, untuk makluman dan terima kasih.

Waktu Urusan PPS

Waktu Urusan Kaunter
Isnin hingga Khamis
08:30PG - 12:30TGHRI
02:15PTG - 04:30PTG
Jumaat :
08:30PG - 12:00TGHRI