MENYIMPAN KENANGAN  
  MUKA DEPAN:: :
   
 
Panduan Seni Foto

Pemegang Hakcipta artikel didalam laman Alam Seni Foto telah menjumpai beberapa laman web dan blog menggunakan artikel-artikel dari laman ini secara penyalinan 100%. Perkara ini menjadi suatu kesalahan kerana artikel yang terkandung didalam Alam Seni Foto merupakan hasil tulisan, susunan asli penulis Abd. Raai Osman atau RaaiMan sejak tahun 1999.

Sekiranya berterusan penyalinan ini dilakukan tanpa meletakkan nama Hakcipta maka satu tindakan undang-undang boleh diambil. Kerana tindakkan menyalin ini seolah-olah penyalin tersebut yang menulis arikel berkenaan.

Artikel boleh disalin dan digunakan dengan kebenaran penulis dengan meletakkan sumber penyalinan. Demi menjaga hubungan setiakawan dan kepentingan ummah maka pihak-pihak berkenaan seharusnya berhenti berbuat demikian atau boleh meletakkan artikel itu dengan hanya memohon kebenaran tanpa membayar apa-apa kos.

Laman web dan blog tersenarai merupakan kes-kes yang tidak bertanggungjawab:

Snap Malaysia.Com
Sila klik Panduan Seni Foto untuk membuat perbandingan.

 

 

Panduan yang dimuatkan dalam ruangan ini diterbit sejak 1999 semasa seni foto digital belum berkembang dengan pesat seperti sekarang. Justeru, anda akan mendapati kebanyakan nota berkisar tentang kamera filem. Namun nota-nota ini masih sesuai dengan senifoto konvensional mahupun digital. Terutamanya digital SLR

 

 

 

SOAL JAWAB:

 

 

PANDUAN SENIFOTO
ANUGERAH
BUAL SEBENTAR
BUKU PELAWAT
FAKTA
FORUM
GALERI
PAUTAN
PENGHARGAAN
PROFIL
SOAL JAWAB
BLOG PERIBADI :
PETA LAMAN
NOTA BUDAYA

Semua karya; tulisan, foto adalah milik:Abd. Raai bin Osman @RaaiMan. Kecuali jika dinyatakan sumber rujukan. 

Adalah amat dikesali jika berlaku pelagiat, penyalinan sama ada dalam bentuk apa sekalipun. Sebarang penyalinan hendaklah mendapat keizinan daripada penulis terlebih dahulu. Penghargaan yang sepatutnya perlu diberikan.

Pendapat dalam ruangan Soal Jawab dan Forum tidak semestinya pendapat penulis. Sebarang teori yang huraikan merupakan hasil rujukan, pengalaman penulis. Justeru perbezaan mutu adalah tidak menjadikan keputusan muktamad.


Abd. Ra'ai bin Osman; 
Universiti Kebangsaan Malaysia,
436000 Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
13 Disember 1999.

E--Mel:raaios@ukm.my