Perkhidmatan Kami

Permohonan Pemasangan Talian Internet Sementara

Permohonan talian sementara untuk acara rasmi universiti boleh dibuat sekurang-kurangnya 3 hari bekerja dari tarikh acara.

Permohonan akan diberi maklumabalas dalam masa 3 hari bekerja.

Senarai Semak Perubahan Perkakasan

Untuk Pentadbir Rangkaian

Permohonan Telesidang

Permohonan Telesidang dan Streaming boleh dibuat melalui Unit Rangkaian.
Permohonan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 7 hari sebelum tarikh acara.

Permohonan Khidmat Nasihat Rangkaian

Untuk mendapatkan khidmat nasihat pihak rangkaian berkaitan dengan perkhidmatan kami, boleh hubungi kami di talian 03-89216140

Permohonan Alamat IP UKM

Permohonan alamat IP  baru tetap atau sementara untuk kegunaan kabel di dalam UKM Kampus Bangi.

IP baru akan diberi melalui email dalam masa 3 hari bekerja.

Permohonan Pemasangan Talian Internet Tetap

Permohonan untuk talian internet rosak, talian Internet di tempat kerja baru, bilik kuliah atau di kawasan pekerjaan yang dirasakan perlu di dalam UKM Bangi dan Kampus KL.  Permohonan akan diberi maklumbalas dalam masa 3 hari bekerja dan diberi kelulusan dalam masa 7 hari bekerja.

Berita Terkini

Cara konfigurasi alamat IP di Pc Anda

cara-setting-ip-baru-untuk-semua-os

Migrasi ISP Rangkaian Internet UKM

Adalah dimaklumkan bahawa Bahagian Rangkaian akan membuat migrasi ISP rangkaian Internet pada 16 Mei 2016. Sehubungan dengan itu, akan berlaku gangguan Internet dan capaian kepada web dalaman UKM dalam tempoh migrasi tersebut. Semua laman web dalaman yang mempunyai IP public akan diubah kepada IP yang baru dan proses ini akan dilaksanakan secara berfasa seperti yang disenaraikan dalam lampiran di bawah. Semua laman web akan dapat dicapai semula dari LUAR UKM setelah semua fasa pertukaran IP selesai. Sehubungan dengan itu, kami sangat mengharapkan semua pengguna dapat bersabar dan terus menggunakan Internet dengan berhemah. TIADA GANGGUAN kepada capaian dalaman UKM, wifi TETAMU dan KOLEJNET yang mana ianya boleh dicapai seperti biasa. Talian aduan atau pertanyaan untuk semua warga UKM adalah di talian rasmi helpdesk PTM : 03-8921 7070. Terima kasih atas perhatian dan kerjasama semua. Segala kesulitan amat kami kesali. Sekian, harap maklum dan terima kasih A. FASA PERTAMA. Jangkaan Downtime : 16 Mei pukul 1 petang. Jangkaan dapat dicapai semula selepas 16 Mei 2016. Jangkaan dapat dicapai semula selewat-lewatnya 17 Jun 2016. 1) www.ftsm.ukm.my 2) research.ftsm.ukm.my 3) www.inbiosis.ukm.my 4) riscgw.ukm.my 5) lrgs.ftsm.ukm.my 6) radiusukm.ukm.my 7) portalewarga.ukm.my 8) www.pusatsumber.ukm.my 9) spaj.ukm.my 10) ftsm.ukm.my 11) spdukm.ukm.my 12) www.rmk9.ukm.my 13) ehebahan.ukm.my 14) ukmpress.ukm.my 15) webmail.ukm.my 16) gambar.ukm.my 17) malaycivilization.ukm.my 18) ptsldigital.ukm.my 19) pakarunding.ukm.my 20) padat.ukm.my 21) cloudstorage-crim.ukm.my 22) data.eng.ukm.my 23) titan.ftsm.ukm.my 24) ictso.ukm.my 25) www.warga.ukm.my 26) b4ptsl.ukm.my 27) jitzu.ukm.my 28) uctc.ukm.my 29) ideaukm.ukm.my 30) live.ukm.my 31) sispek.ukm.my 32) taskbroker.ukm.my 33) www.pelajarftsm.ukm.my 34) ptmmoodle.ukm.my 35) www.mfb.ukm.my 36) nagios.ukm.my 37) kadskorukm.ukm.my 38) www.e-tinjau.ukm.my 39) medic.ukm.my 40) virtualroom.ukm.my 41) akad.medic.ukm.my 42) www.fsk.ukm.my 43) ipvd.ukm.my 44) smu.ukm.my 45) pta.ftsm.ukm.my 46) www.healthcareeng.ukm.my 47) virtua.ukm.my 48) www.medic.ukm.my 49) HPfServer.ftsm.ukm.my 50) ictserv.ukm.my 51) koperasiunikeb.ukm.my 52) ufast.ukm.my 53) www.pubhealthcollo.org 54) www.eng.ukm.my 55) www.gisukm.ukm.my 56) hpcs2.dist.ukm.my …

Q10 – Pertukaran alamat IP dan DNS secara manual

Pilih SSID yang digunakan 2.  Pilih ‘Open Network and Sharing Center’ dan klik penggunaan wifi yang sedang digunakan. Klik kanan tetikus dan pilih ‘Properties’. 3. Satu tetingkap akan dibuka dan pilih seperti dalam gambarajah dan klik ‘Properties’. 4.Satu kotak dialog akan dipaparkan dan pilih ‘Use the following DNS Server addresses’ dan masukkan alamat ip DNS yang dikehendaki.Setelah selesai klik ‘OK’ dan mula melayari internet dengan membuat percubaan capaian ke laman web Portal UKM http://portalewarga.ukm.my.  

Lagi Info Terkini

Perkhidmatan kami adalah bagi memastikan ketersediaan rangkaian bagi semua kakitangan dan pelajar setiap masa.