PENDAHULUAN

Jenis empangan berdasarkan penggunaan, pembinaan dan geologi:

Penggunaannya ada empat:

    1)Pembekalan air untuk kegunaan domestic, industri, pertanian

    2)Kawalan banjir

    3)Penjanaan kuasa elektrik contohnya di Austria

    4)Mengindahkan kawasan sekitaran untuk reakreasi Contohnya di Jerman.

  Terdapat 3 Jenis empangan utama berdasarkan cara pembinaan dan penggunaan bahan binaan.

    1)Empangan Graviti

    2)Empangan Sagang

    3)Empangan Tambahan  (Tanah dan Batuan)

Empangan ini merupakan satu binaan yang besar dan berat yang terdiri daripada konkrit dan bahan yang berat. Berat batuan tersebut yang memastikan kestabilannya dan boleh menahan gelongsoran dan tekanan air. Empangan ini sesuai untuk lurah yang lebar (biasa 5 ketinggian) dan relatifnya cetek sebab agak panjang berbanding ketinggian.Bahan binaan perlu dalam kuantiti yang besar dan perlu berdekatan dengan kawasan ini.Sementara bahan dasarnya pula beberapa meter.Tapak empangan ini bersaiz 2/3   ketinggian.Empangan ini merupakan pengubahsuaian empangan graviti dan dapat mengurangkan kuantiti bahan binaan.Ia memerlukan batuan pendasaran lebih kuat dan lebih cetek berbanding empangan graviti.Biasanya ia dibina pada kawasan igneus (contoh: Empangan di Mesir).

  Empangan ini merupakan pengubahsuaian empangan graviti dan dapat mengurangkan kuantiti bahan binaan. Ia memerlukan batuan pendasaran lebih kuat dan lebih cetek berbanding empangan graviti. Biasanya ia dibina pada kawasan igneus( contoh: Empangan di Mesir)

Empangan ini sesuai dibina di kawasan lembangan ,sungai dan lurah lebar.Umumnya banyak terbina di kawasan lembut.Strukturnya terdiri daripada 2 bahagian iaitu bahan tambahan  berbutir kasar yang menjadi jasad penyokong dan bahan berbutir halus yang menjadi teras contohnya lempung.