Pengurusan Sumber Manusia Cemerlang Pacu Kepimpinan Pentadbir UKM

Oleh Salleh Sulieman
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 14 Jun 2022 –  Kumpulan Pegawai Pengurusan & Profesional (P&P) di Universiti Kebangsaan Malaysia perlu meneruskan hasil kerja yang cemerlang bagi memastikan universiti ini mencapai kejayaan di peringkat dunia.

Pendaftar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dato’ Dr. Syed Kamarudin Sadakkuthulla berkata, bagi mencapai matlamat berkenaan, strategi dalam pengurusan sumber manusia amat penting agar sesebuah organisasi dapat bergerak ke arah yang lebih baik.

“Strategi ini perlu dibangunkan secara sistematik agar kepakaran yang ada dapat digembleng sepenuhnya lalu mencapai matlamat yang digariskan oleh Naib Canselor UKM.

“Dalam organisasi bukan ada pengurusan tertinggi sahaja yang bekerja malahan kita ada pelbagai lagi yang bekerja seperti anggota keselamatan dan sebagainya,” katanya ketika menyampaikan amanat dalam Wacana Bakat Pentadbir Universiti: Kepimpinan Pentadbir Universiti yang bertempat di Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat UKM, semalam.

Beliau juga menegaskan pengurusan sumber manusia bermula dari peringkat jabatan.

“Kalau kita lihat, kepimpinan seseorang kakitangan bermula dari keluarga. Begitu juga dengan keperluan pengurusan sumber manusia yang seharusnya bermula dari pusat tanggungjawab kerana kita lebih kenal kakitangan sendiri dan tahu apa yang mereka lakukan,” katanya.

Program wacana anjuran Pusat Pembangunan Profesional & Kepimpinan dihadiri oleh 35 orang kakitangan kumpulan Profesional & Pengurusan (P&P) UKM. Pelbagai perkara diketengahkan bagi memperkasa kumpulan P&P dalam mendokong hasrat Universiti Watan untuk terus mara dan menjadi nombor satu dunia.

Dalam wacana itu, beliau juga mengulas konsep mentor-mentee di UKM.

“Konsep mentor-mentee amat penting. Kebiasaannya, pegawai yang lebih senior akan menjadi mentor pegawai junior. Jika program seperti ini tiada di UKM, dikhuatiri (pegawai junior) pergi kepada guru yang salah. Kita sendiri tahu apa akibatnya.

“Kita akan kenal pasti mentor yang positif, mempunyai budaya kerja yang tinggi, nilai yang bagus, dan cemerlang. Saya yakin bahawa pegawai-pegawai muda ini akan mengikuti jejak langkah mentor mereka.

“Oleh itu, saya telah berbincang dengan Profesional UKM untuk mewujudkan kembali program mentor-mentee di UKM dengan segera,” tegasnya.

Beliau juga menyatakan kepercayaannya kepada pegawai senior yang berpengalaman serta melalui perjalanan pengurusan yang luas.

“Kita sudah ada contoh di depan mata. Pada hari ini UKM boleh berbangga  dengan kedudukan 129 dalam QS World University Rankings 2023. Semua ini adalah hasil kerja pegawai senior kita.

“Manakala pegawai muda pula kita perlu beri perhatian kepada mereka. Kita perlu memahami, memberi idea serta pandangan, dan memberi panduan kepada mereka agar boleh melaksanakan tugas dengan jayanya,” katanya.

Leave a Reply