Centre for Automotive Research

 FKAB, UKM

Makmal Dinamik Kenderaan dan NVH

nvh1

Kumpulan penyelidikan ini adalah memfokuskan pada masalah bunyi dan getaran yang berkaitan dengan industri automotif. Kajian-kajian ini melibatkan kedua-dua pendekatan analitikal dan eksperimen menggunakan teknik-teknik dan peralatan terkini. Dalam satu kajian, serat sabut digunakan sebagai bahan akustik. Rawatan akustik menggunakan bahan-bahan menyerap dan sistem digunakan secara meluas untuk mengurangkan kesan gema di dalam ruang tertutup dan untuk meningkatkan prestasi akustik ruang yang tertutup seperti ruang dalam kereta. Semi-aktif panel penyerapan akustik yang inovatif dibangunkan dengan menggunakan serat sabut terawat dianggap sebagai bahan penyerap bunyi. Ruang berlubang dan ruang udara di antara panel boleh diselaraskan untuk memberi pelarasan yang berbeza untuk pelbagai keadaan akustik.

Gabungan antara serat semula jadi organik yang berkualiti tinggi dan  luas keratan rentas berlubang yang berbeza akan memberikan satu ciri penyerapan optimum pada panel untuk julat frekuensi tertentu. Kandungan serat sabut yang boleh diguna semula, dikitar semula, bahan binaan terbiodegradasi dalam reka bentuk panel boleh mengurangkan pembaziran dan pencemaran. Penggunaan bahan-bahan buangan pertanian akan meningkatkan ekonomi dengan mengembangkan  industri dengan pesat dan mengurangkan keperluan sintetik yang tidak degradasi, selain itu Pingat Emas yang dimenangi dalam Pertandingan IENA 2007 (Jerman) adalah salah satu pencapaian.

nvh2

ASIS bermaksud (A)utomotive (S)imulator for dr(I)ver behaviour analysi(S). Ia adalah satu sistem yang melibatkan dua modul bersepadu yang perlu dipasang dan dioperasi bersama-sama untuk mencapai objektif  bagi menilai dan melatih pemandu untuk kecekapan pemanduan yang lebih baik. Ciri-ciri istimewa adalah disesuaikan mengikut   persekitaran pemanduan, latihan automatik dan ujian untuk pemandu, integrasi dengan pengukuran data psikologi, pengelasan dan pengesanan data pemanduan, penilaian  pemandu secara automatik, dan kecekapan dan tingkah laku pemandu. Ia memberi manfaat kepada pemandu dengan membiasakan mereka dengan persekitaran pemanduan sebelum memperkenalkan pemandu pada kereta sebenar. Oleh itu ia menyediakan persekitaran latihan yang selamat bagi pemandu. Selain itu ia boleh digunakan untuk membentuk pemandu berdasarkan tingkah laku pemanduan mereka. Ini adalah ciri utama untuk mengenal pasti pemandu yang sesuai bagi pengangkutan awam.

nvh3

nvh4

Translate »