Sejarah

Sejarah

Jabatan Farmasi telah ditubuhkan pada tahun 1994 untuk memulakan Program Sarjana Muda Farmasi, susulan permintaan daripada Kementerian Kesihatan dan industri farmaseutikal, untuk mengatasi kekurangan profesional dalam bidang sains farmaseutikal. Pada mulanya, Jabatan Farmasi berada di bawah Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu (FSKB). Kohort pertama seramai 21 pelajar telah memulakan pengajian pada tahun 1995.

Dalam 10 tahun pertama, Jabatan Farmasi telah berkembang pesat dan memerlukan penempatan semula kampus. Kampus Jabatan Farmasi di Taman Tasik Titiwangsa telah dipindahkan ke Jalan Raja Muda Abdul Aziz pada tahun 1998.

Selama lebih dari 14 tahun di bawah FSKB, Jabatan Farmasi menawarkan program Ijazah Sarjana Muda Farmasi (Kepujian), Sarjana Farmasi Klinikal, Sarjana Sains Kesihatan dan program Doktor Falsafah. Melihat kemampuannya untuk berkembang dan status program farmasi sebagai salah satu program profesional, UKM telah menganugerahkan status fakulti kepada Jabatan Farmasi.

Fakulti Farmasi telah ditubuhkan secara rasmi pada 1 Jun 2008. Fakulti ini bersedia untuk memenuhi keperluan negara untuk menghasilkan ahli farmasi yang kompetitif dan kompeten dalam bidang sains farmaseutikal, untuk berkhidmat dalam sektor awam dan swasta. Sektor pekerjaan ini dianggap kritikal oleh Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Selain aktiviti pengajaran, Fakulti Farmasi juga terlibat dalam penyelidikan dan perkhidmatan farmasi. Fakulti Farmasi juga menjalinkan kerjasama dengan institusi lain di peringkat nasional dan antarabangsa. Pusat aktiviti utama fakulti terletak di Kampus Kuala Lumpur (Blok B dan Blok D) manakala aktiviti klinikal menggunakan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) yang terletak di Bandar Tun Razak, Cheras.