Pembentangan Makalah PdP dalam kNovasi 2023​

Prosiding kNovasi 2022 ​

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

A. Garis Panduan dan Penerimaan Abstrak Panjang​

 1. Untuk setiap abstrak panjang yang dihantar, satu bidang sub-tema yang paling tepat menggambarkan sumbangan makalah mesti dinyatakan. Jawatankuasa Program dan Saintifik berhak menetapkan kategori tematik yang diperlukan.
 2. Semua abstrak panjang akan diselaraskan dan disemak oleh Jawatankuasa Program dan Saintifik.
 3. Hanya karya asli yang belum diterbitkan atau diterima untuk pembentangan di persidangan lain akan diterima.
 4. Abstrak panjang mesti mengikut format templat yang diberikan dan dalam fail Word. Setiap abstrak panjang mesti mengandungi Abstrak, Kata Kunci, Pengenalan, Hasil dan Perbincangan, Kesimpulan
 5. Abstrak panjang mesti selari dengan tema persidangan.

B. Garis Panduan Penyerahan Abstrak Panjang​

 1. Abstrak panjang ditulis dalam 2-4 halaman.
 2. Tajuk adalah ringkas dan jelas menunjukkan isi kandungan abstrak panjang.
 3. Abstrak panjang boleh ditulis dalam bahasa Inggeris atau bahasa Malaysia.
 4. Gunakan singkatan dan simbol standard. Penggunaan singkatan dicadangkan pada jumlah yang minimum dan setiap singkatan ditakrif dahulu untuk pertama kali sebelum ia digunakan. Rajah atau jadual harus mengikut Gaya UKM dan rujukan harus mengikuti Gaya APA seperti dalam templat.
 5. Abstrak ditulis dalam Word, disemak ejaan dan tatabahasa dengan teliti, dan dihantar melalui aplikasi kNovasi2023. Pilih sub-tema yang sesuai. Subtema boleh diperoleh dalam aplikasi kNovasi2023 dan laman sesawang kNovasi 2023. Abstrak tidak boleh diubah (nama pengarang, tajuk dan isi kandungannya) setelah tarikh akhir penyerahan abstrak.
 6. Pengarang bagi abstrak yang telah diterima dijemput untuk membentangkan kajian mereka secara dalam talian sebagai persembahan lisan.
 7. Pengarang boleh menyemak jadual pembentangan setelah penjadualan selesai, selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh persidangan.
 8. Setiap abstrak panjang mesti mengandungi:
  1. Tajuk
  2. Abstrak
  3. Kata kunci
  4. Pengenalan
  5. Hasil dan Perbincangan
  6. Kesimpulan
  7. Semua abstrak panjang akan diterbitkan dalam Prosiding kNovasi 2023 (salinan lembut dengan eISBN) pada 6 September 2023.

Abstrak panjang perlu dihantar melalui aplikasi kNovasi2023 sebelum tarikh akhir penghantaran, iaitu pada 7 Julai 2023.

Muat turun:

Template Abstrak Panjang (BM & BI)

Contoh tahun-tahun lepas:

 Abstrak Panjang dari Prosiding kNovasi 2021

Abstrak Panjang dari Prosiding kNovasi 2022

Templat abstrak panjang juga boleh diperoleh di laman sesawang kNovasi 2023 (https://www.ukm.my/knovasi/) dan aplikasi kNovasi2023.

C. Pemakluman Penerimaan Abstrak Panjang

 1. Pengarang akan dimaklumkan penerimaan abstrak paling lewat seminggu selepas tarikh tutup penyerahan abstrak, iaitu pada 14 Julai 2023.

D. Kertas Kerja Penuh​

 1. Pengarang bagi abstrak panjang yang telah diterima, dijemput dan digalakkan untuk menghantar kertas kerja penuh untuk penerbitan dalam jurnal ASEAN Journal of Teaching & Learning in Higher Education (AJTLHE), berindeks Mycite, atau Bab dalam Buku Penerbit UKM) menggunakan templat kertas kerja penuh makalah jurnal AJTLHE atau templat bab dalam buku Knovasi 2023 yang dilampirkan di bawah. 
 2. Penghantaran bagi kedua-dua bab dalam buku dan jurnal AJTHLE perlu dilakukan melalui aplikasi kNOVASI. Tarikh penghantaran selewat-lewatnya pada 7 Ogos 2023.
 3. Ketika penghantar makalah melalui aplikasi kNovasi, pengarang perlu memilih dalam senarai pilihan, sama ada ianya ‘AJTLHE’ atau ‘Bab dalam Buku’. Bagi kertas kerja penuh yang dihantar kepada AJTLHE, ianya akan disemak oleh JK Saintifik kNovasi dahulu. Sekiranya makalah tersebut terpilih, pengarang akan dimaklumkan untuk menghantar kertas kerja penuh melalui laman sesawang AJTLHE untuk proses pewasitan.
 4. Penghantaran kertas kerja penuh adalah satu pilihan dan ia akan disemak secara setara (blind reviewed). Makalah terpilih akan diterbitkan dalam jurnal AJTLHE berindeks Mycite atau sebagai bab dalam buku oleh Penerbit UKM. Jika pengarang tidak berminat untuk menghantar ke jurnal AJTLHE atau sebagai bab dalam buku, para pengarang boleh menghantar sendiri kertas kerja penuh ke jurnal-jurnal lain.
 5. Tiada bayaran tambahan bagi penerbitan dalam jurnal AJTHLE and bab dalam buku.

Panduan penulisan bab dalam Buku:

 1. Bab dalam buku perlu ditulis dalam Bahasa Melayu.
 2. Bab dalam buku perlu mengikut format berikut: Pendahuluan, Sub-topik 1, Sub-topik 2, Sub-topik 3, Sub-topik (x), Kesimpulan.
 3. Anggaran bilangan muka surat setiap bab: 15-18 muka surat, Times New Roman, Font 12, double spacing.
 4. Pengarang perlu memastikan setiap foto, rajah dan jadual tiada masalah hak cipta.
 5. Digalakkan rujukan dari 5 tahun terakhir, dan mesti mengikut Gaya UKM.
 6. Sila rujuk contoh bab dalam buku kNovasi 2020 dan yang dilampirkan sebagai contoh dalam penulisan bab dalam buku.

Panduan penulisan makalah untuk AJTLHE:

 1. Perlu mengandungi: Abstract, Introduction, Methodology, Results & Discussion, Conclusion, References 
 2. Makalah boleh ditulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.
 3. Mematuhi skop jurnal, iaitu kajian pengajaran dan pembelajaran di peringkat Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dan bukan melibatkan kajian yang dilakukan di peringkat sekolah.
 4. Rujuk panduan berikut (How to submit a paper throught the AJTLHE online system) cara untuk hantar kertas kerja penuh melalui sistem AJTLHE. Dalam bahagian ‘Comments to editor’, sila nyatakan bahawa makalah tersebut adalah dari kNovasi 2023. Pengarang diminta untuk maklum juga penghantaran makalah tersebut kepada JK Saintifik kNovasi 2023 melalui email publication.knovasi@gmail.com.
 5. Sila masukkan cadangan nama pewasit yang sesuai dalam ‘Comments to editor’ dan juga dalam email kepada JK Saintifik.

Muat turun lampiran:

  1.  

E. Sesi Raptai bersama Pembentang​

  1. Semua pembentang akan dijemput dalam sesi raptai seminggu sebelum persidangan untuk menyemak kebolehcapaian sambungan Internet di lokasi yang sama pembentangan akan dilakukan. Perlu diingatkan bahawa lokasi sesi raptai MESTI sama dengan lokasi pembentangan pada hari persidangan.
  2. Sekiranya pembentang tidak yakin dengan kestabilan Internet di tempat masing-masing, pembentang boleh menyediakan rakaman pembentangan sebagai sokongan, simpan di google drive dan kongsi pautan dalam google drive di aplikasi kNovasi2023. Pembentang perlu menghantar fail sokongan melalui aplikasi kNovasi2023 atau hantar pautan tersebut ke e-mel urusetia di
   knovasi@ukm.edu.my. Mohon pembentang gunakan no. pendaftaran rujukan dalam urusan emel.
  3. Pembentangan akan dilakukan di pelantar Webex. Semua pembentang akan
   diberikan manual untuk memuat naik aplikasi Webex tidak lama lagi.

F. Pemenang Pembentangan Makalah​

 1. Pembentang mesti mendaftar selewat-lewatnya pada 14 Julai 2023.
 2. Kegagalan untuk mendaftar boleh mengakibatkan kertas kerja dikeluarkan dari program kNovasi 2023 dan jika pembayaran telah dilakukan, ia tidak dapat dikembalikan.
 3. Penganjur kNovasi 2023 berhak menyusun kertas kerja yang diterima ke dalam sesi selari yang dirasakan sesuai dengan objektif kNovasi 2023.
 4. Keputusan penganjur kNovasi 2023 adalah muktamad.
 5.  

Hubungi  I   Misi & Visi  I  UKM  I  Dokumen 

Dibangunkan oleh Pengajaran UKM. Hakcipta © 2023 Universiti Kebangsaan Malaysia

Universiti Kebangsaan Malaysia, 43600 UKM Bangi, Selangor

Penafian : Sepanjang melayari laman web ini, anda boleh terpaut dengan lain-lain laman web yang bukan di bawah kawalan PENGAJARAN-UKM tiada kawalan terhadap isi, jenis dan ketersediaan laman web berkenaan.  Pautan tertera dan tersedia tidak seharusnya memberi andaian sebagai suatu syor galakan atau pengesahan kepada pandangan yang terungkap.

ms_MYMalay