Aktiviti

KURSI SHEIKH OTHMAN SARAWAK

Urusetia Kursi Sheikh Othman Sarawak, UKM menawarkan biasiswa pasca-siswazah bagi SEORANG (1) CALON peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) yang akan mengikuti pengajian di UKM pada Semester 1, Sesi 2023/2024. Tempoh tajaan biasiswa adalah selama 3 TAHUN/6 SEMESTER sepanjang pengajian mencakupi yuran pengajian dan elaun sara hidup sebanyak RM 2,200.00 sebulan
(Keutamaan biasiswa diberikan kepada anak negeri Sarawak).

2. Bidang penyelidikan di bawah biasiswa ini berkaitan PEMERKASAAN SOSIO-EKONOMI MASYARAKAT DI SARAWAK dan dibahagikan kepada pecahan berikut: 
   i.  Teknologi Terkehadapan (Untuk Pertanian);
   ii. Ekonomi Digital;
   iii. ATAU Pembangunan Modal Insan/Sumber Manusia.
 
3. Permohonan biasiswa boleh diisi melalui Google Form seperti di pautan berikut: https://forms.gle/hoy5sY7FCdjK43ju9
 
4. Tarikh Tutup Permohonan Biasiswa ialah pada 16 SEPTEMBER 2023.
 
5. Bersama ini dilampirkan Garis Panduan Biasiswa Kursi SOS 2023 dan Poster Hebahan Tawaran Biasiswa Pasca-Siswazah Kursi Sheikh Othman Sarawak untuk hebahan di agensi/institut/universiti Y. Bhg. Prof. Ulung/Prof./Tan Sri/Dato’ Seri/Datuk/Dato’/Datu/Tuan/Puan. Segala syarat permohonan dan maklumat lanjut, boleh layari laman web www.ukm.my/kursisos dan hubungi Pejabat Urusetia Kursi Sheikh Othman Sarawak di talian 03-89215622 atau emel kursisos@ukm.edu.my.
 
Urus Setia Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak, UKM menawarkan Geran Penyelidikan Tindakan Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak bagi tahun 2-2023 untuk warga akademik UKM berjumlah RM 20,000.00. Tempoh penyelidikan adalah selama dua belas (12) bulan
 
2. Matlamat geran berpaksikan kepada pembangunan negeri Sarawak dan bidang penyelidikan yang ditawarkan oleh geran ini adalah seperti berikut: 
   i.  Teknologi Terkehadapan (Untuk Pertanian);
   ii. Ekonomi Digital;

   iii. atau Pembangunan Modal Insan.

3. Permohonan biasiswa boleh diisi melalui Borang Permohonan – Geran Penyelidikan Kursi SOS yang dan dikemukakan kepada pihak Urus Setia menerusi emel kursisos@ukm.edu.my selewat-lewatnya pada 16 SEPTEMBER 2023.
 
4. Bersama ini dilampirkan Garis Panduan Geran Penyelidikan Kursi SOS 2023, Borang Cadangan Penyelidikan dan Poster Hebahan Geran Penyelidikan Tindakan Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak. Segala syarat permohonan dan maklumat lanjut, boleh layari laman web www.ukm.my/kursisos dan hubungi Pejabat Urusetia Kursi Sheikh Othman Sarawak di talian 03-89215622 atau emel kursisos@ukm.edu.my.
Urus Setia Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak akan menganjurkan Syarahan Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak Bil. 1/2022 seperti maklumat yang berikut: 
 
Pembentang : S.S. Y. Bhg. Datu Haji Kipli Haji Yassin (Mufti Sarawak) 
Tajuk : Fatwa Berhikmah, Ummah Sejahtera: Pengalaman di Sarawak
Tarikh : 24 Ogos 2022 (Rabu) 
Masa : 10.00 pagi -12.00 tengahari 
 
Penyertaan adalah PERCUMA dan E-Sijil akan diberikan. Bagi kakitangan UKM, kehadiran akan direkodkan dalam Sistem Urus Bakat UKM. Bersama ini, dilampirkan poster syarahan untuk hebahan. 
Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak, UKM menawarkan Geran Penyelidikan Tindakan Kursi Wakaf Sheikh Othman Sarawak untuk warga akademik UKM berjumlah RM 20,000.00. Tempoh penyelidikan adalah selama dua belas (12) bulan dengan memberi fokus bidang penyelidikan seperti berikut:
1.  Kerangka Ekonomi Digital Negeri Sarawak; dan
2.  Pembangunan Tamadun Negeri Sarawak.
 
Permohonan biasiswa boleh diisi melalui Borang Cadangan Penyelidikan yang dilampirkan dan dikemukakan kepada pihak Urus Setia menerusi emel kursisos@ukm.edu.my selewat-lewatnya pada 16 SEPTEMBER 2022.
 

Garis Panduan Geran Penyelidikan SOS

Borang Cadangan Penyelidikan Geran  Kursis SOS

 

Biasiswa Kursi Sheikh Othman Sarawak mula diperkenalkan pada tahun 2022. Biasiswa ini ditawarkan oleh Urusetia Kursi Sheikh Othman Sarawak, UKM bagi calon pasca-siswazah yang akan dan sedang menjalankan penyelidikan di peringkat Sarjana (Mod Penyelidikan) berkaitan pembangunan masyarakat Islam Sarawak. Antara bidang penyelidikan yang ditaja adalah seperti berikut:
i.  Ekonomi Digital Negeri Sarawak;
ii. Pembangunan Tamadun Negeri Sarawak;
iii. Pertanian Moden;
iv. Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS)
TARIKH TUTUP PERMOHONAN: 31 JULAI 2022

Garis Panduan Biasiswa  |   Pautan Borang Permohonan 

Majlis Penyerahan Dokumen Perjanjian Penubuhan Kursi Sheikh Othman Sarawak di Tingkat 22, Pejabat Ketua Menteri Sarawak, Wisma Bapa Malaysia. Petrajaya Kuching pada hari Isnin 8 November 2021 jam 10.30 pagi. Majlis dihadiri oleh Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Abang Haji Openg, Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia Prof. Ts. Dato’ Dr. Mohd Ekhwan Bin Hj. Toriman dan Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Haji Misnu Bin Haji Taha serta para delegasi dari kedua-dua pihak.

Pelancaran Buku Kursi Sheikh Othman Sarawak: Sejarah dan Wawasan oleh Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Abang Haji Openg pada Majlis Penyerahan Dokumen Perjanjian Penubuhan Kursi Sheikh Othman Sarawak di Tingkat 22, Pejabat Ketua Menteri Sarawak, Wisma Bapa Malaysia. Petrajaya Kuching pada hari Isnin 8 November 2021 jam 10.30 pagi.