99 Kakitangan UKM Terima Anugerah Perkhidmatan dan Bitara


Oleh Radzuan Ghazali
Foto Ahmad Shahiddan Saidi

BANGI, 23 Oktober 2018 – Seramai 99 orang kakitangan Universiti Kebangssan Malaysia (UKM) menerima anugerah untuk penilaian 2017 sempena Majlis Anugerah Bitara dan Perkhdmatan 2018 di Dewan Sutera, Kolej Ibu Zain hari ini.

Daripada jumlah itu, seramai 68 menerima angerah perkhidmatan manakala 31 orang untuk anugerah bitara yang dibahagikan kepada 12 kategori.

Majlis penyampaian hadiah berkenaan disampaikan oleh Naib Canselor UKM, Prof Tan Sri Dato’ Seri Dr Noor Azlan Ghazali bagi kategori Anugerah Bitara dan Pengarah Eksekutif Pentadbiran, Abdul Razak Hussin untuk anugerah perkhidmatan.

Majlis diadakan di Dewan Sutera, Kolej Ibu Zain.  Hadir sama Timbalan-timbalan Naib Canselor, Dekan-dekan Fakulti, pengurusan Universiti dan pengetua-pengetua kolej kediaman.

Terdahulu, Prof Tan Sri Dr Noor Azlan dalam ucapannya berkata, majlis yang diadakan ini adalah pengitirafan dan penghargaan kepada warga UKM yang cemerlang dalam menjayakan pembangunan dan kemajuan universiti.

Katanya, daripada staf UKM seramai 10,000 orang, mereka adalah antara yang penting dan berjasa kepada organisasi tempat bertugas dan mencurahkan khidmat bakti masing-masing.

“Mereka adalah penggerak dan terlibat langsung kepada enam kerangka bidang Keberhasilan Startegik (KRA) yang disasarkan oleh Universiti bagi memastikan UKM sentiasa relevan di persada kebangsaan dan antarabangsa,

Saya yakin setiap individu mempunyai elemen-elemen penting untuk digerak secara serentak dalam menjayakan sesuatu perkara bagi manfaat semua pihak” katanya.

Beliau menambah, kecemerlangan UKM menduduki tangga ke 184 berbanding 230 pada tahun lalu dan untuk QS World Univesity Ranking kea tangga 12 bagi university bawah 50 tahun adalah terhasil dari kegigihan semua warga UKM.

Saya berharap setiap warga UKM dapat menghayati tanggungjawab yang amat bersar dalam memastikan kesinambungan aspirasi penubuhan UKM untuk mensejagatkan ilmui dalam acuan kebangsaan terpelihara, katanya.

Pusat Pembangunan Karier dinobatkan sebagai peneriema Anugerah Bitara UKM  manakala Anugerah Bitara Pendidikan disandang oleh Dr Fariza Khalid dari Fakulti Pendidikan dan Prof Madya Dr Norinsan Kamil Othman dari Fakulti Sains dan Teknologi menerima Anugerah Bitara Pendidik Harapan.