Integrasi ASEAN Antara Agenda Utama UKM


Persidangan Antarabangsa ASEAN Economic Integration Forum 2017 (AEIF 2017) bertemakan “50 Years and Beyond: Forging an Inclusive ASEAN” telah dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia dengan kerjasama strategik antara Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) UKM, University of Oxford, World Trade Institute (WTI), United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) dan World Bank bertempat di United Nations Conference Centre (UNCC), Bangkok Thailand, baru-baru ini.

Semasa Majlis Perasmian forum tersebut, Setiausaha Agung PBB dan Setiausaha Eksekutif ESCAP Dr Shamshad Akhtar berkata, “Sejak 50 tahun yang lalu, ASEAN telah menunjukkan semangat kerjasama serantau yang tinggi, baik untuk pembangunan dan keamanan.”

Dr. Alan Bollard, Pengarah Eksekutif Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) pula menekankan bahawa kedua-dua ASEAN dan APEC telah membantu untuk menggalakkan pertumbuhan yang didorong oleh perdagangan pada masa lalu.

“Namun, kami sedar bahawa terdapat pelbagai cabaran yang harus dihadapi, jadi kami perlu belajar daripada pendekatan baru yang diamalkan oleh negara ASEAN lain,” katanya.

Menyerlahkan peranan institusi pengajian tinggi untuk memastikan pemahaman yang berterusan mengenai kepentingan integrasi ASEAN di kalangan rakyatnya, Prof. Tan Sri Dato ‘Seri Dr. Noor Azlan Ghazali, Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, “ASEAN adalah agenda penting UKM, di mana UKM telah membuat Integrasi ASEAN sebagai salah satu cabaran besar dalam pengajaran dan penyelidikan universiti. ”

Sejak penubuhannya, ASEAN telah berubah menjadi pasaran keenam terbesar di dunia, buruh ketiga terbesar dan dijangka menjadi blok ekonomi keempat terbesar menjelang 2030.

Forum ini juga menampilkan beberapa sidang meja bulat yang membincangkan cara menangani peluang dan cabaran yang dihadapi oleh ASEAN dalam bidang-bidang seperti komuniti, perniagaan, hubungan bersama negara lain dan membangun hubungan yang lebih besar melalui perjanjian Open Skies ASEAN.

AEIF 2017 ini telah disertai oleh seramai 100 peserta dari serantau yang terdiri daripada masyarakat sivil, ahli akademik, ahli perniagaan dan kakitangan kerajaan.