Pupuk Budaya Keselamatan Siber Untuk Jadi Pegguna Bertanggungjawab


Oleh  Mohammed Faizal Bin Mohd Nor Al Kamaruddin
Gambar Pusat Komunikasi Korporat

BANGI, 5 Disember 2017 – Budaya keselamatan siber perlu dipupuk dalam kalangan pelajar supaya mereka boleh menjadi pengguna digital yang bertanggungjawab di dunia siber.

Demikian menurut Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Dato ‘Dr. Haji Amirudin Abdul Wahab semasa pertandingan Cyber ​​Heroes 2017.

“Pertandingan ini adalah satu inisiatif dari pihak kami untuk memupuk kesedaran generasi muda mengenai kepentingan pertahanan siber terutamanya semasa berlakunya serangan penggodam.

“Ia juga mendidik mereka untuk meletakkan lebih banyak penekanan terhadap pertahanan siber dan bukan hanya untuk aktiviti penggodaman,” katanya.

Sementara itu, Naib Canselor UKM Prof. Tan Sri Dato ‘Seri Dr. Noor Azlan Ghazali, berkata pertandingan tersebut adalah suatu platform yang sangat bermaklumat untuk mempromosikan budaya menjadi pelindung dan bertanggungjawab di ruang siber.

“Pada masa yang sama, ia turut memberikan pendedahan kepada pelajar sarjana tentang kerjaya keusahawanan dan profesionalisme dalam industri keselamatan siber,” katanya.

Pertandingan tersebut juga bertujuan untuk mencungkil bakat-bakat baru dalam industri.

Cyber ​​Heroes 2017 telah berlangsung di Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat (FTSM), UKM selama dua hari bermula pada 4 dan 5 Disember dan melibatkan 22 pasukan dari 11 institusi di seluruh Malaysia.

Ia merupakan hasil kerjasama di antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), CyberSecurity Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Standard Chartered Bank (SCB).