UKM Capai Audit Bersih 14 Tahun Berturut

03
Tan Sri Ambrin Buang (depan, tengah) bersama para hadirin sempena syarahan umum Ketinggian Integriti dan Keluhuran Jati Diri Tonggak Kecemerlangan Organisasi

Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 18 November 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) memperoleh Sijil Audit Bersih selama 14 tahun berturut-turut dalam penyediaan laporan kewangan tahunan.

Selain itu, UKM mencatat tahap prestasi cemerlang dalam pengurusan kewangan, pengajaran, sumber manusia dan bidang pengajian, kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.

Dengan pengiktirafan tersebut, UKM kini sudah terkehadapan dalam memberikan perkhidmatan dan pengurusan kewangan yang cekap, berkesan dan berkualiti sekali gus memberi contoh kepada badan berkanun serta agensi kerajaan yang lain, kata beliau ketika menyampaikan syarahan umum bertajuk ‘Ketinggian Integriti dan Keluhuran Jati Diri Tonggak Kecemerlangan Organisasi’ .

Namun, masih ada ruang untuk penambahbaikan dalam aspek-aspek lain,  seperti kedudukan (ranking), penyelidikan, akademik dan pengurusan berbanding universiti lain, Ambrin menjelaskan.

“Terdapat dua universiti yang muncul keseluruhan sebagai cemerlang manakala UKM diklasifikasikan sebagai baik. Jika mereka boleh menunjukkan kecemerlangan, anda juga boleh,” katanya sambil enggan menamakan dua universiti tersebut.

Menurut beliau laporan penuh tahap prestasi mengenai badan-badan berkanun dan universiti akan diterbitkan dalam talian pada bulan Disember di laman web rasmi Jabatan Audit Negara.

Mengenai Integriti dalam perkhidmatan awam, beliau berkata laporan  Ketua Audit Negara baru-baru ini telah menyatakan dengan jelas bahawa masih terdapat banyak jabatan kerajaan tidak mematuhi peraturan dan prosedur, menyebabkan banyak pembaziran dan ketirisan.

Ambrin berkata penyelewengan dalam perolehan oleh agensi kerajaan dan jabatan merupakan faktor tertinggi menyebabkan ketirisan dana kerajaan.

Beliau menyatakan bahawa kadar penyelewengan perolehan yang tinggi itu turut mempengaruhi kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI).

“Contoh penyelewengan dalam  perolehan adalah seperti mengemukakan dokumen tuntutan untuk bayaran walaupun kerja atau perkhidmatan yang sepatutnya dibuat tidak dilaksanakan atau pembekalan yang dibuat tidak mengikut spesifikasi serta kuantiti seperti yang dituntut.

“Perkara ini sukar untuk diperangi kerana bergantung kepada nilai integriti individu itu sendiri. Ketua-ketua jabatan terutamanya harus memainkan peranan menunjukkan contoh yang baik supaya boleh menjadi teladan kepada anak-anak buah”, katanya.

Ambrin menjelaskan bahawa tahap kecemerlangan sesebuah negara atau institusi boleh diukur dengan tahap integriti.

Beliau berkata, setakat ini tahap integriti di Malaysia masih dalam keadaan yang memuaskan tetapi masih banyak perlu diperbaiki.

“Setiap kali audit dibuat, saya berharap setiap jabatan mengkaji kekurangan dan membetulkan kesilapan.

“Selain itu, kerajaan tidak perlu mencontohi negara-negara yang paling maju dalam segala-galanya, tetapi perlu memberi fokus kepada merapatkan jurang ekonomi antara kaya dan miskin,” katanya.

Hadir sama pada syarahan tersebut, Timbalan Pengarah Pusat Pembangunan Profesional dan Kepimpinan UKM, Prof Madya Dr Salleh Amat.ukmnewsportal-bm
01

02