UKM di Tangga ke-160 dalam THE Asia University Rankings 2020


Oleh Asmahanim Amir

BANGI, 4 Jun 2020 – Universiti Kebangsaan Malaysia berada di kedudukan ke-160 dalam penarafan Times Higher Education (THE) Asia University Rankings 2020 yang diumumkan pada 3 Jun 2020.

Berbanding keputusan tahun lepas yang meletakkan UKM di tangga ke-170, kedudukan pada tahun ini telah meningkat 10 anak tangga.

Dalam penilain tersebut, sebanyak lima indikator telah dinilai iaitu research, citation, teaching, industrial income dan international outlook. Di antara lima indikator yang diukur oleh THE, UKM mendapat markah tertinggi dalam international outlook dengan skor 52.9

Naib Canselor, Prof Ir. Dato’ Dr. Mohd Hamdi Abd Shukor berkata kedudukan UKM yang meningkat ke-160 dalam THE Asia University Rankings 2020 dari kedudukan ke-170 tahun lalu adalah berita baik bagi seluruh warganya.

“Saya melihat ini sebagai hadiah kepada UKM yang baru sahaja menyambut ulang tahun ke-50 tahun ini. Penghargaan juga diberikan kepada para profesor, pensyarah, pengurusan, kakitangan dan pelajar atas usaha dan sumbangan mereka yang gigih ke arah kecemerlangan UKM. Tahniah kepada semua Warga UKM,” katanya.

Beliau berkata UKM adalah salah satu daripada dua universiti di Malaysia yang telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam THE Asia University Rankings tahun ini.

“Peningkatan ini menunjukkan bahawa UKM berada dilandasan yang betul dalam peningkatan kualiti dan pelaksanaan rancangan strategik kami.

“Penilaian kedudukan universiti adalah salah satu daripada banyak instrumen untuk menanda aras institusi kita (UKM) dengan institusi lain. Saya percaya bahawa jika kita terus memperkukuhkan asas dalam penyelidikan, pendidikan dan perkhidmatan, hasilnya akan menjadi lebih baik,” katanya.

Lebih dari 400 universiti dari 30 negara disenaraikan dalam 2020 THE Asia University Rankings.

Berada dalam kalangan universiti terkemuka di dunia dan di kedudukan ke-160 Asia, UKM akan terus menyampaikan pendidikan berkualiti tinggi dan mengukuhkan lagi peranan UKM menerajui pendidikan tinggi negara yang baru sahaja menyambut ulang tahun ke 50 penubuhannya pada 18 Mei 2020.