Soalan Lazim

 1. Apakah Portal Berita UKM?

  Portal Berita UKM adalah laman sesawang berita dalaman rasmi UKM yang dikendalikan oleh bahagian Berita, Pusat Komunikasi Korporat.

 2. Di mana saya boleh membacanya?

  Layari ke https://www.ukm.my/news

 3. Mengapa ia ditubuhkan?

  Ia telah dimulakan untuk memaklumkan kepada orang ramai di dalam  dan  luar negara mengenai perkembangan berita semasa dan peristiwa yang berkaitan dengan universiti, terutamanya dalam penyelidikan dan kajian saintifik. Ia juga lakukan temu bual, dan  merakamkan sebahagian daripada acara rasmi serta  majlis-majlis yang disifatkan sebagai penting.

 4. Bilakah ia ditubuhkan?

  Ia telah diasaskan pada tahun 2010

 5. Apakah kandungannya ?

  Pada asasnya portal berita dibahagikan kepada berita kampus, taklimat penyelidikan dan rakaman video. Berita kampus merupakan laporan acara rasmi, majlis dan syarahan umum, manakala berita penyelidikan memberi maklumat  mengenai kajian dan analisis serta penemuan yang dibuat oleh penyelidik UKM. Klip video adalah mengenai perkara yang sebut di atas termasuk Syarahan Perdana dan Umum.

 6. Siapakah yang bertanggungjawab untuk Portal Berita?

  Kakitangan kewartawanan dan pemberita di bawah Pusat Komunikasi Korporat ditugaskan untuk membuat liputan acara, melakukan wawancara dan melaporkan apa-apa berita penting mengenai UKM dalam portal ini.

 7. Adakah terdapat penyumbang lain selain daripada wartawan kakitangan?

  Ya, ada sumbangan dari masa ke semasa daripada staf akademik dan sokongan dari fakulti dan pusat tanggungjawab yang membantu menampung kekurangan wartawan rasmi,  dengan melaporkan mengenai peristiwa di sekitar kampus Bangi dan Kuala Lumpur. Terdapat banyak majlis-majlis rasmi di kawasan-kawasan tersebut serta lokasi yang jauh daripada Lembah Klang.

 8. Adakah Media Arus Perdana terlibat?

  Media dari luar UKM  sering mengguna sumber portal berita UKM  dengan kebenaran serta memberi ihsan, apabila mereka minat menggunakan sumber UKM, atau terlepas acara UKM. Sebaliknya, kita jarang menggunakan laporan mereka melainkan memetik sumber