Bahasa

Penterjemah Google

Penafian Terjemahan Bahasa Ketiga

Sila ambil perhatian bahawa laman yang akan dipaparkan selepas pengalihbahasaan secara automatik oleh komputer . Kebarangkalian kandungan mungkin berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Universiti Kebangsaan Malaysia tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau kesalahan maklumat yang mungkin terjadi dari kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal di dalam Bahasa Inggeris dan Malaysia.

Portal Rasmi UKM

COVID-19 Video

Tips Kekal Langsing Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Tips Kekal Langsing Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan, oleh Prof. Madya Dr. Zahara Abdul Manaf, Pensyarah dan Dietitian, Program Dietetik dan Pusat Kajian Penuaan Sihat dan Kesejahteraan (H-CARE), Fakulti Sains Kesihatan, UKM
Tonton Video

Tips Kesejahteraan Psikologi Warga Emas

Tips Kesejahteraan Psikologi Warga Emas Semasa Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan oleh Dr Ponnusamy Subramaniam, Pensyarah, Program Psikologi Klinikal Dan Pusat Penuaan Sihat Dan Kesejahteraan Fakulti Sains Kesihatan (FSK), UKM
Tonton Video

Perubahan Kaedah Mengajar dalam Masa Pandemik

Perubahan Kaedah Mengajar dalam Masa Pandemik, oleh Prof. Ir. Dr. Ahmad Kamal Ariffin, Pengarah Pusat Pengajaran dan Teknologi Pembelajaran, UKM.
Tonton Video

Berhenti Merokok Bagi Mengurangkan Risiko Jangkitan Covid-19

Berhenti Merokok Bagi Mengurangkan Risiko Jangkitan Covid-19 oleh Prof. Madya Dr Wee Lei Hum Pakar Berhenti Merokok Fakulti Sains Kesihatan, UKM
Tonton Video

Pengurusan Emosi Negatif Ketika Menjalani PKP

Pengurusan Emosi Negatif Ketika Menjalani PKP oleh Dr. Noh Amit, Program Psikologi Klinikal dan Kesihatan Tingkah Laku (PPK&KTL), Pusat Kajian Kesihatan Komuniti (ReaCH), Fakulti Sains Kesihatan, UKM.
Tonton Video

HCTM Guna Robot

Berita RTM: Rawat Pesakit Covid-19 - Hospital Canselor Tuanku Muhriz Guna Robot
Tonton Video

Bilik Gerakan COVID-19

Bilik Gerakan COVID-19 HEP-UKM
Tonton Video

COVID-19: Robot Petugas Barisan Hadapan

Temubual BERNAMA TV bersama Prof Dato' Dr Hanafiah Harunarashid, Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz, UKM membincangkan topik "COVID-19: Robot Petugas Barisan Hadapan"
Tonton Video

#DudukDiRumah

Pesanan Dari Unit Kaunseling, Hal Ehwal Pelajar, UKM - #DudukDiRumah
Tonton Video

Persediaan HCTM Merawat Wabak Covid-19

Temubual Bernama Radio bersama Prof Dato' Dr Hanafiah Harunarashid, Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz, UKM membincangkan topik "Persediaan HCTM Merawat Wabak Covid-19".
Tonton Video

Perkhidmatan Sokongan Kesihatan Mental Dan Psiko-sosial Kepada Masyarakat Menghadapi Covid-19

Perkhidmatan Sokongan Kesihatan Mental Dan Psiko-sosial Kepada Masyarakat Menghadapi Covid-19 oleh Dr. Abdul Rahman Ahmad Badayai Pensyarah Kanan, Penyelaras Sarjana Sains Sosial (Psikologi Perkembangan), Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, UKM.
Tonton Video

Penyediaan dan Pembelian Makanan Tanpa Sisa semasa PKP

Penyediaan dan Pembelian Makanan Tanpa Sisa semasa PKP oleh Dr. Nurul Huda Razali Program Dietetik dan Pusat Penuaan Sihat dan Kesejahteraan (Hcare) Fakulti Sains Kesihatan UKM dan Setiausaha Kehormat, Persatuan Dietitian Malaysia
Tonton Video

Wabak dalam Islam

Wabak dalam Islam oleh Prof. Madya Dato' Dr. Izhar Ariff, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Islam, UKM.
Tonton Video

Wabak di Zaman Rasullulah SAW

Wabak di Zaman Rasullulah SAW oleh Prof. Madya Dato' Dr. Izhar Ariff, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Islam, UKM.
Tonton Video

Pembelajaran di Rumah ketika PKP

Pembelajaran di Rumah ketika PKP oleh Prof. Ir. Dr. Ahmad Kamal Ariffin, Pengarah Pusat Pengajaran dan Teknologi Pembelajaran, UKM.
Tonton Video

Komunikasi dalam Krisis

Temubual Bernama Radio bersama Prof Madya Dr Yazrina Yahya, Pengarah Pusat Komunikasi Korporat, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), membincangkan topik "Komunikasi dalam Krisis".
Tonton Video

Medium Penyebaran Virus

Bagaimana virus boleh memudaratkan sistem imunisasi badan, merebak di permukaan yang sering kita sentuh dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk melindungi diri dari jangkitan virus ini. Temubual bersama Dr. Norefrina Shafinaz, Ketua Program Microbiologi, FST UKM
Tonton Video

Virus Jenis Baru

Virus boleh hidup di dalam hos yang didiami dan seterusnya bermutasi hingga menjadi rintang terhadap anti viral. Bagaimana pula cara virus berpindah dari haiwan kepada manusia dan dari manusia kepada manusia lain. Temubual bersama Dr. Norefrina Shafinaz, Ketua Program Microbiologi, FST UKM.
Tonton Video

Virus atau Bakteria

Apakah perbezaan antara virus dan bakteria serta bahaya yang dibawa oleh kedua-duanya kepada manusia. Temubual bersama Dr. Norefrina Shafinaz, Ketua Program Microbiologi, FST UKM.
Tonton Video

Jangan Sebarkan Fitnah

Kekal tenang, jangan sebarkan fitnah dan berita palsu. Rujuk sumber yang sahih sebelum kongsi. Bersama Prof. Madya Dato' Dr. Izhar Ariff, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Islam, UKM.
Tonton video

COVID-19

Langkah-Langkah Pencegahan COVID-19.
Tonton video

Persediaan Mental Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Temubual Bernama Radio bersama Dr Mohd Suhaimi Mohamad, Pensyarah Kanan Pusat Kajian Psikologi dan Kesejahteraan Manusia, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), UKM yang membincangkan "Persediaan Mental Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan".
Tonton Video

Kepentingan Cecair Pembasmi Kuman (Hand Sanitizer)

Temubual Bernama Radio bersama Prof. Dr. Yang Farina Abdul Aziz, Profesor Kimia, Jabatan Sains Kimia, UKM yang membincangkan topik "Kepentingan Hand Sanitizer".
Tonton video

Pengajaran COVID-19

Temubual Bernama Radio Prof. Madya Dato' Dr. Izhar Ariff, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Islam, UKM, membincangkan topik "Pengajaran COVID-19".
Tonton video