Kami adalah Universiti Kebangsaan

MENGILHAM HARAPAN, MENCIPTA MASA DEPAN

18 Mei 1970

Penubuhan UKM

Cetusan pertama gagasan perlunya pendidikan tinggi untuk orang Melayu muncul dalam Mesyuarat Majlis Raja-raja pada 1903. Za’ba, seorang cendekiawan, menulis berkenaan gagasan tersebut dalam akhbar Lembaga Melayu pada 1917. Gerakan pemikiran, perdebatan serta tekad golongan cendekiawan Melayu untuk menubuhkan sebuah universiti dan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di institusi pengajian tinggi bermula pada 1923 apabila Abdul Kadir Adabi, seorang lagi cendekiawan Melayu mengemukakan memorandum gagasan tersebut kepada DYMM Sultan Kelantan. Namun demikian, pemikiran dan tekad tersebut tidak dapat berkembang dan terlaksana kerana wujudnya pelbagai halangan dan rintangan oleh tekanan kolonialisme.

Baca cerita penuh sejarah UKM >

18 Mei 1970
1 Oktober 2006

Anugerah Kualiti Perdana Menteri

Berasaskan kecemerlangan dalam bidang penyelidikan lebih empat dekad, UKM dipilih sebagai salah sebuah universiti penyelidikan di Malaysia pada 2006. Proses pemantapan bidang penyelidikan disusuli dengan pengwujudan projek tertumpu di bawah lapan (8) nic iaitu Cabaran Membina Negara-bangsa, Pembangunan Lestari Wilayah, Tenaga Keterbaharuan, Teknologi Kesihatan & Perubatan, Perubahan Iklim, Nanoteknologi & Bahan Termaju, Kepelbagaian Biologi dalam Pembangunan Bioteknologi dan ICT: Informatik Isian.

1 Oktober 2006
29 April 2010

Status Akreditasi Kendiri

UKM dianugerahkan status Institusi Swa Akreditasi pada 29 April 2010. Status swa akreditasi memantapkan lagi kekuatan universiti berprestasi tinggi di negara ini untuk membuat penilaian kendiri.

29 April 2010
26 Januari 2012

Status Autonomi

Status autonomi yang diberikan kepada UKM akan menjadikannya lebih efektif dari segi pengurusan kos dan melonjakkannya ke arah kecemerlangan.

26 Januari 2012
18 Mei 2020

Sambutan 50 Tahun

UKM merasa amat bertuah dan bersyukur kerana telah berjaya mengharungi pelbagai halangan dan rintangan selama 49 tahun penubuhannya. Kejayaan UKM pada hari ini adalah kejayaan semua pihak. Justeru, universiti menyanjung tinggi dan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua warga UKM yang telah sama-sama berganding bahu demi meningkatkan kecemerlangan UKM. Pada tahun hadapan, 18 Mei 2020 sekali lagi UKM akan mencipta sejarah apabila menyambut ulangtahun penubuhan yang ke-50 iaitu Sambutan Jubli Emas.

18 Mei 2020