Senibina Rendah Tenaga

1. Rumah Rendah Tenaga Ultra

Rumah rendah tenaga ultra mempunyai senibina rendah tenaga dan amat sesuai dalam keadaan iklim tropika seperti udara, sumber cahaya matahari dan teduhan. Sistem tenaga boleh diperbaharui telah dimasukkan seperti pengumpul terma matahari fotovoltaik bagi pengeluaran serentak elektrik dan air panas.

LowEnergyHouse

2. Sistem Pencahayaan dan Simulator Langit

Sistem paip cahaya menggunakan gentian optik untuk teras pencahayaan telah direka, dibuat dan dinilai. Sistem ini terdiri daripada pemungut, pengangkut dan pengedar. Pengumpul Parabola Senyawa (CPC) telah dipilih untuk reka bentuk kerana ia tidak menghendaki mana-mana bahagian-bahagian mekanikal untuk mengendalikannya. CPC mempunyai keupayaan untuk mengumpulkan cahaya di mana-mana kedudukan deklinasi matahari dan dalam mana-mana keadaan langit , dan oleh itu dianggap sesuai bagi langit Malaysia. CPC direka untuk dipasang di paip cahaya yang akan mengangkut dan mengedarkan cahaya ke kawasan dalaman bangunan.Ujian di bawah langit nyata terbukti sangat sukar kerana sifat dinamik langit. Oleh itu, simulator langit sebagai pengganti yang baik untuk langit yang nyata. Luminance dan pencahayaan yang dihasilkan oleh langit tiruan boleh disesuaikan dengan tahap yang betul sebagai percubaan. Simulator langit yang telah dibina di seluruh dunia samada jenis kotak atau berkubah. Sekumpulan penyelidik tempatan telah membina sebuah kotak langit. Selain itu, kumpulan ini sedang membina sebuah simulator setengah kubah untuk penyelidikan yang lebih maju ke dalam teknologi pencahayaan inovatif. Simulator langit seperti ini juga digunakan untuk pemodelan skala pada peringkat pra-reka bentuk bangunan siang hari. Faktor siang hari boleh diperolehi dengan mengambil nisbah bacaan pada meter lux di dalam bangunan model dan bacaan lux di luar bangunan.

SkySimulator

3. Kualiti Udara Dalaman dan Kajian Keselesaan Terma

Untuk mempunyai “keselesaan terma” bermakna orang yang memakai lapisan pakaian biasa tidak terasa terlalu sejuk dan tidak terlalu panas. Keselesaan seperti itu penting kedua-dua untuk kesejahteraan seseorang dan produktiviti bagikerja-kerja pejabat, dan boleh dicapai hanya apabila suhu udara, kelembapan dan udara yang berada dalam julat yang ditentukan, yang sering dikenali sebagai “zon selesa”. Di mana pergerakan udara adalah hampir tidak hadir dan apabila kelembapan relatif boleh disimpan kira-kira 50 %, suhu ambien menjadi faktor yang paling kritikal dan dibahaskan untuk mengekalkan keselesaan terma. Walau bagaimanapun, pilihan suhu sangat berbeza-beza antara individu dan tidak ada satu suhu yang boleh memuaskan semua orang. Walau bagaimanapun, ia adalah adil untuk mengatakan bahawa bagi sesebuah pejabat , yang terlalu panas membuat penghuninya merasa rimas. Sebaliknya, jika terlalu sejuk menyebabkan perhatian penghuni melayang, membuat mereka gelisah dan mudah terganggu. Pekerja mula bimbang tentang bagaimana untuk menghangatkan lagi. Mengekalkan keadaan terma yang tetap di dalam pejabat-pejabat amat penting. Bahkan penyimpangan kecil dari keselesaan boleh memberi tekanan dan menyebabkan prestasi kerja dan keselamatan pekerja terjejas. Sebaliknya, pekerja yang berada di bawah tekanan kurang toleransi dengan keadaan tidak selesa. Beberapa kajian telah dijalankan termasuk pejabat tenaga yang rendah dan Istana Lama Muzium Diraja Seri Menanti. Alat kajian yang digunakan mempunyai kemampuan mengukur keselesaan terma, pengudaraan angin lintang, pendedahan kebisingan dalaman dan tahap pencahayaan dalaman. Peralatan yang lain termasuk termometer inframerah.


IndoorAirQuality

4. Penyejukan Radiatif

Menggunakan bumbung sesebuah bangunan unuk mengambil radiasi ke langit malam sebagai penyerap haba telah lama dikenal pasti. Ini merupakan sebagai alat yang berpotensi produktif untuk mengurangkan penyejukan ruang. Pendingin radiatif ke langit malam adalah berdasarkan prinsip kehilangan haba oleh radiasi panjang gelombang dari satu permukaan ke permukaan lain pada suhu yang lebih rendah. Dalam konteks bangunan, permukaan sejuk adalah dari kerangka bangunan dan haba tenggelam adalah langit memandangkan suhu langit adalah lebih rendah daripada suhu yang paling objek yang terikat pada bumi. Sumber pendingin malam adalah besar dan menarik untuk aplikasi kediaman-kecekapan tenaga . Pada malam yang terang, langit yang menghadapi permukaan pada 27 °C akan menyejuk pada kadar 60W/m2.


RadiativeCooling