Canselor UKM Mencemar Duli Berangkat ke Majlis Santapan DiRaja

Oleh Asmahanim Amir
Foto Izwan Azman

PUTRAJAYA, 17 Ogos 2022 – Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir, Canselor UKM berkenan mencemar duli berangkat ke Majlis Santapan DiRaja Sempena Syarahan Canselor Tuanku Muhriz Ke-5 yang diadakan di Hotel Le Meridien, Putrajaya, malam tadi.

Penganjuran majlis santapan itu adalah bagi merakamkan ucapan tahniah dan penghargaan kepada Tuan Yang Terutama Prof. Dr. H. Susilo Bambang Yudhoyono

sempena Majlis Syarahan Canselor Tuanku Mukhriz ke-5 yang telah berlangsung semalam.

Pengerusi Lembaga Pengarah UKM, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Mohamad Abd. Razak berkata Syarahan Canselor Tuanku Muhriz yang merupakan acara tahunan universiti itu diadakan bagi memperkayakan korpus ilmu yang dapat memberi manfaat besar kepada kehidupan melalui perkongsian ilmu oleh tokoh dan sarjana ternama di dunia.

“Syarahan ini juga selari dengan aspirasi penubuhan UKM sebagai universiti watan yang memperkasakan nilai kesarjanaan dan wibawa ilmiah negara.

UKM sebagai universiti watan meletakkan agenda negara sebagai permasalahan yang perlu ditangani, berprakarsa untuk menjadi universiti bertaraf dunia dalam

acuan sendiri.

“UKM juga berperanan untuk memastikan pembinaan modal insan yang mampan demi kesejahteraan masyarakat serta menterjemahkan peranannya yang besar sebagai sebuah universiti penyelidikan dalam sistem inovasi negara,” katanya semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Santapan DiRaja Sempena Syarahan Canselor Tuanku Muhriz.

Sehubungan itu, katanya, sebagai universiti watan, syarahan tersebut menjadi panduan untuk UKM memastikan amanah kelangsungan jati diri kebangsaan terus terpelihara.

“Universiti ini akan terus berperanan memperkaya dan menyebarkan ilmu pengetahuan melalui pelbagai wahana keilmuan demi kepentingan masyarakat umum.

“UKM merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tuan Yang Terutama, Prof. Dr. H. Susilo Bambang Yudhoyono yang telah menyampaikan syarahan yang

cukup memberi makna kepada kita semua. Terima kasih juga diucapkan kepada delegasi dan rombongan dari Indonesia yang turut bersama-sama hadir ke Malaysia bagi memeriahkan syarahan ini,” katanya.

Turut berangkat ke majlis santapan itu ialah Pro Canselor UKM, YTM Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Binti Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah. Hadir sama Tuan Yang Terutama Hermono (Duta Besar Indonesia ke Malaysia),  Naib Canselor, Prof. Dato’ Gs. Ts. Dr. Mohd Ekhwan Hj Toriman, Timbalan-timbalan Naib Canselor dan Pengurusan Tertinggi UKM.

Leave a Reply