Fenomena ‘tanah berlari’ di Kundasang

Berita Harian 2011/05/14:

Fenomena ‘tanah berlari’ di Kundasang

Gelinciran sejak 1990 hantui penduduk di kaki Gunung Kinabalu

SETIAP kali gelinciran tanah atau tanah runtuh berlaku di Bukit Antarabangsa, warga Malaysia dihebahkan dengan berita negara sedang diancam bencana alam gelinciran tanah. Dalam beberapa hari berikutnya masyarakat dimaklumkan akhbar mengenai ahli politik dan pihak berkuasa sedang berusaha mengatasi ancaman ini, memberikan perhatian kepada mereka yang terbabit dan mengemaskan dasar serta peraturan yang berkaitan dengan usaha pengurangan risiko tanah runtuh.

Di pekan Kundasang, Sabah peristiwa gelinciran tanah sudah menghantui penduduknya sejak lebih 20 tahun lalu. Penduduk di pekan dan kampung di sekitarnya terpaksa menghadapi risiko gelinciran tanah sepanjang masa. Malah mereka mengambil sikap berserah dan beradaptasi dengan bahaya gelinciran tanah.

Oleh kerana kebanyakan rumah diperbuat daripada kayu, mereka akan memperbaiki rumah mereka atau membina yang baru setiap kali mengalami kerosakan oleh gelinciran tanah, atau dalam bahasa komuniti mereka dipanggil ‘tanah berlari’. Pihak berkuasa tempatan pula sentiasa memperbaiki jalan, tiang elektrik dan paip air yang rosak akibat gelinciran tanah.

Beberapa peristiwa gelinciran tanah lampau telah menggugat pekan Kundasang, ada peristiwa yang menyebabkan kematian, dan sebahagian besar gelinciran tanah menyebabkan harta awam seperti sekolah, bangunan kerajaan dan infrastruktur kemudahan asas musnah. Sebahagiannya terpaksa ditinggalkan terbengkalai. Keadaan pekan dan perkampungan di sekitar Kundasang sangat menyedihkan, seolah-oleh baru dilanda bencana alam yang dahsyat!

Source: Berita Harian
Full article in pdf
Related: Komoo, I & Lim, C.S.. 2003. The Kundasang Landslides Complex: A Detailed Mapping of the Kundasang National Secondary School Area. Bulletin of the Geological Society of Malaysia. https://doi.org/10.7186/bgsm46200362