Alumni UKM Bantu Masyarakat di Johol

BANGI, 21 Mei 2022 – Pusat Perhubungan Alumni Universiti Kebangsaan Malaysia mengerakkan Misi Bantuan Kasih siri yang ke- 10 bersama alumni UKM bagi membantu 210 keluarga di Luak Undang Johol yang terkesan akibat bencana alam ini.

Delegasi daripada UKM ini telah disambut baik oleh Tuan Haji Ghazali, CEO Yayasan Luak Undang Johol yang turut dihadiri tiga pembesar iaitu Yang Mulia Dato Andika Haji Mojd Ariffin, Dato Menkahar Muhamad Hairell Jamil dan Dato Jenang Abu Mohd Lop.

Sebanyak 100 kotak sumbangan telah diserahkan kepada wakil Undang Luak Johol untuk diagihkan kepada mangsa banjir.

Menurut Prof. Ir Dr. Mohd Syuhaimi Ab Rahman, Pengarah Pusat Perhubungan Alumni UKM, Misi Bantuan Kasih ini mengumpulkan semua alumni UKM samada yang berkhidmat di luar dan dalam UKM untuk bersama-sama menyumbang bakti kepada masyarakat sejajar dengan aspirasi universiti watan yang mengutamakan kesejahteraan dan kebajikan masyarakat.

Misi ini bermula di Kelantan, Pahang, Selangor, Perak dan yang terkini pula adalah Negeri Sembilan.

“Kami sentiasa hadir membantu masyarakat apabila mereka memerlukan. Program seperti ini juga memberi contoh yang baik kepada para mahasiwa UKM supaya mereka tahu peranan dan tanggung jawab mereka kepada  masyarakat melalui tauladan yang baik daripada rakan senior mereka yakni alumni UKM,”ujarnya lagi.

Terdahulu UKM turut menghantar 70 orang mahasiwa untuk membantu membersih rumah-rumah yang dilanda banjir.

Leave a Reply