HEPA Lancar Kempen Sifar Aduan, Kurangkan Isu Kerosakan Kemudahan Asas Kolej Kediaman

Oleh Asmahanim Amir
Foto Izwan Azman

BANGI, 6 Februari 2024 – Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof Madya Dr Mohd Suzeren Md Jamil melancarkan Kempen Sifar Aduan Kemudahan Asas Kolej-Kolej Kedaman UKM bagi mengurangkan isu kerosakan kemudahan asas di kolej kediaman.

Menurut Prof Madya Dr Mohd Suzeren, para pelajar boleh membuat aduan kerosakan melalui sistem e-aduan bagi semua jenis kerosakan kemudahan di kolej kediaman.

“Melalui sistem e-aduan tersebut, pihak kolej perlu memberi maklum balas dan menyelesaikan aduan tersebut tiga hari waktu bekerja bagi bagi keroskaan kecil seperti kerosakan tombol pintu, kipas dan sebegainya.

“Bagi kerosakan besar, pihak kolej perlu memberi maklum balas untuk tempoh tiga hari bekerja juga, namum penyelesaian kerosokan itu mungkin akan mengambil masa sedikit,” katanya.

Beliau berkata selepas semua aduan telah diambil tindakan (selesai baik pulih kerosakan), pihak kolej perlu memaklumkan kepada pengadu (pelajar) berkenaan status aduan tersebut.

“Jika aduan yang dibuat tidak diberi respon dalam tempoh yang ditetapkan, pelajar tersebut boleh e-mel bukti aduan kepada PPP (Pusat Perumahan Pelajar) dan kepada saya untuk kita ambil tindakan seterusnya,” jelasnya.

Beliau bekata demikian semasa menyampaikan ucapan di Majlis Perasmian Kempen Sifar Aduan Kemudahan Asas Klej-Kolej Kediaman UKM, di sini.

Katanya, dalam melahirkan mahasiswa yang bersifat holistik dan berdaya saing, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) akan sentiasa membantu kehidupan harian pelajar di kampus ini.

“Sebagai Universiti Watan, UKM sentiasa berusaha untuk meberikan perkhidmatan dan servis yang terbaik kepada mahasiswa dengan komitmen yang tinggi bagi memastikan UKM lebih kehadapan dalam aspek kebajikan pelajar di kolej kediaman,” katanya.

Prof Madya Dr Mohd Suzeren berharap para pelajar dapat membantu dan bekerjasama dengan universiti dalam menjayakan kempen itu dan dapat diperluaskan lagi pada masa akan datang.

Leave a Reply