UKM dilantik Sebagai Peneraju SDGs, Jawatankuasa Induk & Penarafan Kelestarian dan Jawatankuasa HURs

Oleh Nur Aisyah Mohamed Rizal
Foto oleh Ikhwan Hashim

BANGI, 11 Oktober 2022 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dilantik sebagai Peneraju SDGs, Jawatankuasa Induk & Penarafan Kelestarian dan Jawatankuasa Healthy University Rating System (HURs), baru-baru ini.

Naib Canselor, Prof. Dato’ Gs. Ts. Dr. Mohd Ekhwan Toriman berkata pelantikan itu adalah seiring dengan iltizam dan komitmen yang tinggi untuk seluruh warga UKM.

“Saya menyeru agar seluruh warga UKM dapat memberikan komitmen yang jitu bagi membantu Pusat Strategi melonjakkan lagi penarafan UKM di peringkat antarabangsa, khususnya dalam konteks kelestarian universiti,” katanya semasa menyampaikan ucapan di Majlis Penyampaian Watikah Lantikan  sebagai Peneraju SDGs, Jawatankuasa Induk & Penarafan Kelestarian dan Jawatankuasa Healthy University Rating System (HURs), di sini.

Beliau berkata, untuk penarafan kelestarian, UKM perlu merencana strategi yang betul agar universiti itu berada pada penarafan yang baik dan membanggakan.

“Ia bukan sahaja untuk memastikan kecemerlang dalam penarafan tetapi UKM harus menjadi  contoh kepada universiti-universiti lain, agar mereka mengikut jejak langkah kita, terutamanya dalam memperkasakan t17 elemen di bawah SDGs, dan beberapa elemen  utama di bawah HURs,” katanya.

Ujar beliau, untuk tahun ini, UKM akan menyertai tiga penarafan berkaitan kelestarian iaitu THE Impact Ranking, UI-GreenMetric dan Healthy University Rating System (HURs).

“Justeru, dengan pelantikan ini diharapkan penglibatan, dokongan dan iltizam yang diberikan oleh seluruh warga UKM dapat menghasilkan satu penarafan yang tinggi untuk universiti watan ini,” katanya.

Beliau berharap agar satu Pelan Strategik Kelestarian UKM dapat dihasilkan melalui sinergi dan paduan ilmu serta kepakaran ahli-ahli dan jawatankuasa yang dilantik. “Semoga kita semua dapat bersama-sama segerak dalam mengatur strategi bagi memastikan universiti WATAN ini terus meneraju dalam bidang pendidikantingi negara,” katanya.

Leave a Reply