Yayasan Azman Hashim salur dana RM 6.64 juta naik taraf Padang Bola Sintetik di UKM Kampus Bangi dan HCTM

Oleh Asmahanim Amir
Foto Ikhwan Hashim

BANGI, 19 September 2023 – Yayasan Azman Hashim telah menyumbang sebanyak RM6.64 juta bagi menaik taraf Padang Bola Sintetik di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi dan di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Cheras.

Pembinaan Arena Sukan Azman Hashim yang menggunakan padang rumput tiruan (artificial turf) dengan kos pembinaan sebanyak RM 3.26 juta telah siap sepenuhnya dan telah digunakan sejak tahun 2022, manakala padang sintetik di HCTM masih lagi dalam proses pembinaan dengan anggaran kos sebanyak RM 3.38 juta, dan dijangka siap pada tahun hadapan.

Naib Canselor, Prof Dato’ Gs Ts Dr Mohd Ekhwan Toriman berkata pembinaan Arena Sukan Azman Hashim itu adalah satu manifestasi yang jelas terhadap keprihatinan UKM memenuhi keperluan sukan setiap warga UKM serta komuniti setempat dengan memberi satu lagi pilihan kemudahan sukan yang terkini.

“Penggunaan padang rumput tiruan ini semakin mendapat tempat serta menjadi fenomena luar biasa dalam kalangan semua peringkat umur.

“Arena Sukan Azman Hashim yang tersergam indah ini adalah kejayaan hasil usaha dan komitmen semua yang memberi sumbangan tersendiri terhadap pembinaan projek endowment ini. Selain padang bola, arena ini juga dilengkapi dengan kafeteria dan gimnasium untuk staf wanita,” katanya.

Tambah beliau, UKM amat berbangga kerana Yang Berbahagia Tan Sri Azman telah berbesar hati dan bersetuju untuk meluluskan satu lagi projek endowment mega dengan pembinaan artificial turf di Hospital Canselor Tuanku Muhriz.

Beliau berkata sumbangan itu adalah satu kejayaan besar bagi UKM yang sentiasa mara dalam memacu endowment dalam bidang sukan.

UKM dan Yayasan Azman Hashim juga turut bertukar dokumen perjanjian kerjasama sebagai bukti komitmen UKM untuk memastikan pengurusan fasiliti arena sukan tersebut berjalan dengan cekap, selain dapat memberi sumbangan yang berkekalan kepada pendapatan universiti.

“UKM juga dengan bangganya mengumumkan bahawa sejak arena sukan ini beroperasi pada 25 Ogos 2022 hingga Ogos 2023, UKM telah berjaya menjana sebanyak RM661,350 hasil daripada sewaan padang bola sintetik di Arena Sukan Azman Hashim ini.

“Penjanaan pendapatan ini akan digunakan untuk menyokong penyelenggaraan fasiliti, insentif kepada atlet cemerlang dan juga penganjuran program pembangunan sukan dan mengembangkan bakat-bakat muda dalam arena sukan di peringkat UKM serta institusi pendidikan tinggi,” katanya.

Dengan pembinaan arena sukan itu, beliau berharap agar ia menjadi tempat keserlahan bakat-bakat sukan UKM, selain menaikkan imej UKM sebagai pusat keunggulan dalam sukan di peringkat Institusi Pendidikan Tinggi dan negara.

Turut hadir ke majlis itu adalah Pemegang Amanah Yayasan Azman Hashim dan Pengerusi Amcorp Group, Tan Sri Azman Hashim dan Pengerusi Lembaga Pengarah UKM, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Mohamad Abd Razak.

Leave a Reply