JEJAK ALUMNI@PAHANG

Pusat Perhubungan Alumni UKM memulakan jelajah Negeri Pahang untuk bertemu dengan alumni di sekitar Gambang dan Kuantan (Fasa 1). Alumni pertama yang disantuni ialah Encik Zainudin bin Othman, Bendahari Universiti Malaysia Pahang (UMP) daripada program Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Eksekutif) 2002/3. Alumni kedua yang Pusat Perhubungan Alumni UKM santuni ialah Prof. Madya Dato’ Dr. Hj. Mohd Zawavi Zainal Abidin, Rektor Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Syah (UnIPSAS). Beliau merupakan graduan UKM daripada program Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Syariah (FPI 2012).
Pada hari kedua, Pusat Perhubungan Alumni UKM telah menyantuni YBhg. Dato Sri Shahaniza Shamsudin yang merupakan alumni daripada Program Sarjana Muda Undang Undang pada tahun 1993. Beliau kini berkhidmat sebagai salah seorang ahli Exco Kerajaan Negeri Pahang memegang portfolio Kebudayaan, Perpaduan, Kebajikan Masyarakat, Pembangunan Wanita dan Keluarga. Pusat Perhubungan Alumni UKM turut menyantuni En. Surja Khairul Ishak yang merupakan graduan Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam Dengan Kepujian (Syariah) pada tahun 2010. Beliau kini adalah seorang penulis lirik dan penerbit kepada drama berbahasa melayu yang beberapa kali ditayangkan di rangkaian saluran seperti TV1, TV2, TV3, Ohsem dan beberapa lagi.
Alumni terakhir yang disantuni pada fasa pertama ini ialah Prof Ts Ir Dr Kamarul Hawari Ghazalii daripada program Doktor Falsafah di Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina pada tahun 2010. Banyak pengalaman menarik yang diceritakan khususnya ketika beliau menghabiskan sisa pengajian beliau di fakulti. Beliau adalah antara Profesor di UMP yang sangat aktif berkolaborasi dengan pihak Industri melalui geran kerjasama dan khidmat perundingan.