Cadangan Pelajar Universiti Bangunkan Industri Kelapa Sawit Lestari Berbaloi

05
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Pix Shahiddan Saidi

BANGI, 18 November 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)  memenangi hadiah kedua dalam pertandingan yang terbuka kepada pelajar universiti bagi membangunkan idea-idea inovatif untuk  industri minyak sawit yang lestari.

Pasukan dari UKM menerima hadiah wang RM5,000 ditaja oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dalam pertandingan yang dikenali sebagai Cabaran Lestari Kursi  Pembangunan Lestari UKM-Yayasan Sime Darby (UKM-YSD): Teknologi Sisa Sifar.

Universiti Sains Malaysia (USM) muncul juara dengan hadiah wang RM8,000 sementara Universiti Malaysia Sabah menduduki tempat ketiga dan menerima hadiah wang tunai RM3,000.

Hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor UKM (Jaringan Industri dan Masyarakat) Prof Dr Imran Ho Abdullah dan Pengarah bukan eksekutif Sime Darby Tan Sri Dato’ Dr Wan Mohd Zahid Noordin, di sini hari ini.

Dr Wan Mohd Zahid berkata, kerjasama dengan UKM membuahkan banyak hasil.

“Saya pilih UKM kerana ia banyak idea yang bernas,” kata beliau.

Turut hadir pada majlis penyampaian hadiah itu Prof Datuk Dr Sharifah Mastura Syed Abdullah, Pengarah Institut Perubahan Iklim (IPP) UKM  yang juga anggota panel juri, dan Prof Ir Dr Mohd Sobri Takriff, pengerusi Cabaran Lestari.

“Kami memilih sepuluh penyertaan terbaik. Mereka yang terpilih adalah yang paling inovatif dan paling unik.

“Dalam cabaran kelestarian, peserta – sama ada sebagai individu atau sebagai satu pasukan – perlu mengemukakan idea-idea inovatif dan kreatif dalam bentuk esei tentang cara-cara untuk meningkatkan kelestarian industri minyak sawit.

“Pertandingan ini memberi peluang yang baik kepada peserta untuk mengemukakan idea-idea kemampanan mereka kepada sektor swasta untuk penyelidikan dan pembangunan lanjut,” kata Prof Sobri.

Sepuluh penyertaan terbaik akan dipilih untuk pembentangan dan penilaian dalam pusingan akhir.

Ketua Hakim Hj Shawaluddin Tahiruddin berkata beberapa penyertaan  agak menarik dan boleh menjadi projek yang berdaya maju pada masa hadapan.

” Agak menarik menilai sepuluh penyerahan yang sangat pelbagai dan inovatif. Mereka boleh terus maju, ” katanya.

USM melakarkan satu rancangan untuk menggunakan enjin Sterling yang dibina khas untuk menjana tenaga elektrik dikuasakan oleh haba dari wap yang dikeluarkan oleh proses masak buah kelapa sawit.

UKM mencadangkan mengekstrak gula kompleks, yang dikenali sebagai Furan dimetil asetil, (FDA) daripada batang pokok kelapa sawit untuk digunakan sebagai sejenis bahan anti-kanser yang ada kesamaan dengan Cureumin.

UKM telah menerima dana endowmen sebanyak RM15 juta daripada YSD dengan tujuan untuk memimpin dan mengarah penyelidikan yang berkaitan dengan industri minyak sawit untuk bercita-cita Malaysia untuk menjadi model untuk pembangunan mapan untuk dunia.

Dengan kerjasama Sime Darby Plantation, UKM sedang menjalankan penyelidikan untuk penambahbaikan yang boleh dibuat untuk meningkatkan produk nilai tambah daripada industri, serta mengurangkan hijau pelepasan gas rumah.

Penambahbaikan ini termasuk teknologi hijau dan amalan inovatif, akhirnya membawa kepada pembaziran sifar ke tanah, udara, dan air.ukmnewsportal-bm
02

04