Hari Terbuka Dan Jualan Di UKM-CESMED

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Saiful Bahri Kamaruddin

BANGI, 4 Ogos 2015 – Hari Terbuka dan Ramah Mesra Pusat Pembangunan Keusahawanan  dan  Enterpris Kecil dan Sederhana (EKS)  Universiti Kebangsaan Malaysia  (UKM-CESMED) dilangsungkan di sini hari ini.

Pelbagai jenis juadah Hari Raya dihidangkan kepada pelawat-pelawat yang datang berduyun-duyun sejak dibuka pada pukul 11 pagi, sementara beberapa syarikat EKS mempamerkan serta menjual hasil mereka di majlis ini.

Program hari terbuka tersebut dimulakan dengan taklimat yang meliputi empat perkara iaitu Klinik PPRN (Public Private Research Network), klinik Halal, klinik KKM dan penulisan kes.

Ketika menyampaikan taklimat Pengarah UKM-CESMED Prof Madya Datin Dr Shamshubariah Ramlee berkata selain daripada aktiviti pengajaran dan latihan, ia juga menganjurkan acara keusahawanan dengan kerjasama kolej kediaman, fakulti dan agensi luar.

Kebanyakan acara, termasuk Hari Terbuka tersebut, dilangsungkan di tapak UKM-CESMED di Heliks Emas UKM-MTDC yang merupakan inkubator keusahawanan dan bilik latihan di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan.

Kata Dr Shamshubariah penubuhan utama UKM-CESMED bertujuan untuk memupuk semangat keusahawanan dikalangan pelajar yang dilakukan melalui beberapa kursus hasil daripada modul yang telah diubah suai daripada Stevens’ Institute of Technology, Amerika Syarikat. Para akademik diberi latihan dahulu sebelum digunakan untuk pengajaran pelajar.

Menurut beliau rakyat Malaysia mesti mengubah sikap lazim mereka bahawa keusahawanan dan universiti adalah berasingan dan tidak  mempunyai kaitan antara satu sama lain.

“Ramai orang berfikir bahawa mencebur diri dalam perniagaan tidak perlu pendidikan universiti. Sebabnya kita perlu contoh atau ikon jika kita ingin universiti menjadi lebih keusahawanan,” tambah beliau.

Sementara itu pelawat-pelawat kenamaan seperti Naib Canselor Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Datuk Dr Mazlin Mokhtar melapangkan masa untuk beramah mesra dengan kakitangan UKM-CESMED bersama Dr Shamshubariah.

Mereka disertai oleh Pengarah Pusat Komunikasi Korporat Prof Datin Dr Norizan Abdul Razak dan Felo Utama UKM Datuk Dr Johari Salleh, yang diiktiraf sebagai Tokoh Muzik Tanah Air.  ukmnewsportal-bm
2

3