HCTM Lancar Program Jom Infaq, Kumpul Dana Naik Taraf Surau


Oleh Asmahanim Amir
Foto Izwan Azman

CHERAS, 4 April 2022 – Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) dengan kerjasama Pusat Islam UKM Kampus Kuala Lumpur (UKM KKL) melancarkan Program Jom Infaq Sempena Sambutan Jubli Perak 25 Tahun bagi pengubahsuaian dan pembesaran Surau Ibu Sina dan ruang musolla di dewan bedah.

Pengarah HCTM, Prof. Dato’ Dr. Razman Jarmin berkata sasaran kutipan dana bagi pembinaan ruang musolla dewan bedah adalah kira-kira RM40,000, manakala naik taraf Surau Ibnu Sina HCTM adalah sebanyak RM1.2 juta.

“Program ini dilihat dapat menggalakkan warga UKM sama ada kakitangan mahupun pelajar untuk bersama-sama mengejar pahala terutamanya dalam bulan Ramadan yang mulia ini,” katanya semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Pelancaran Program Jom Infaq Sempena Sambutan Jubli Perak 25 Tahun HCTM UKM, di sini.

Beliau berkta keperluan ruang solat yang selesa dan berdekatan dengan dewan bedah amat diperlukan memandangkan jarak antara dewan bedah dan surau agak jauh dan kakitangan mengambil masa untuk menunaikan kewajipan kepada Pencipta.

Selian itu, katanya, dana infaq ini juga akan digunakan untuk kebajikan asnaf dalam kalangan kakitangan UKM KKL.

“Bantuan berbentuk wang ringgit akan diberikan kepada asnaf dalam meringankan beban yang dihadapi.

“Besarlah harapan saya agar program ini dapat memberi manfaat kepada semua yang menyertainya dan HCTM amat mengalu-alukan semua warga kerja untuk menjadikan platform ini sebagai pilihan bagi melunaskan hasrat melakukan kebajikan dan mengejar saham akhirat.