Kelebihan Pengajian Tinggi Dan Penyelidikan Di Jerman

01
Prof Datuk Dr Mazlin bersama Dr Guido Schnieders daripada DAAD

Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Pix Izwan Azman

BANGI, 18 Dis 2015 – Pengajian tinggi dan penyelidikan di Jerman mungkin lebih murah daripada pergi ke institusi setanding di United Kingdom atau Amerika Syarikat.

Ini kerana universiti awam Jerman, yang mana terdapat 95% pelajar di negara itu, tidak mengenakan yuran pengajian, kata Dr Guido Schnieders, Pengarah Pusat Penerangan Pertukaran Akademi German (DAAD) di Kuala Lumpur.

Beliau menerangkan cara-cara mendapat pembiayaan untuk calon PhD dan  penyelidik.

“Kami orang Jerman mempunyai idea yang pelik tentang Pendidikan. Kami tidak melihatnya sebagai perniagaan untuk membuat wang, tetapi kami rasa ia sebagai memberi manfaat kepada negara. Kami tidak mengambil yuran pengajian,” kata Dr Schnieders pada sesi pleno Seminar Maklumat Peluang Penyelidikan dan Pengajian Siswazah di Jerman yang dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), DAAD, dan Kedutaan Jerman di Malaysia, di sini hari ini.

Beliau menjelaskan bahawa falsafah Pendidikan Jerman ialah ia terbuka kepada semua, termasuk pelajar antarabangsa.

“Kos sara hidup di Jerman adalah sebenarnya lebih rendah daripada yuran pengajian di UK. Umumnya, tiada yuran tuisyen walaupun di peringkat PhD.

“Kos sara hidup kira-kira € 30,000 (RM140,000) setahun adalah memadai,” jelasnya.

Selain itu, pelajar pasca siswazah, walaupun orang-orang asing, diminta untuk terus bekerja di Jerman, kata beliau.

“Pelajar antarabangsa dijemput untuk bekerja di Jerman untuk sekurang-kurangnya 18 bulan. Anda boleh mencari pekerjaan yang sepadan dengan kelayakan dan pengalaman praktikal.

“Jika perlu pembiayaan, terdapat kira-kira 20 pertubuhan yang anda boleh memohon bantuan, yang disenaraikan di www.funding-guide.de.

Bagi bahasa pengantar, beliau menegaskan bahawa dalam kebanyakan mata pelajaran, projek PhD boleh ditulis dalam Bahasa Inggeris dan penyelia yang  berbahasa Inggeris akan disediakan.

“Bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar. Anda memerlukan penyelia dan cadangan, dan anda mesti mendaftar sebagai pelajar PhD di sebuah universiti di Malaysia. Projek ini mesti diselesaikan dalam tempoh 3 tahun di antara permulaan program dan penyerahan kertas kerja,” beliau maklumkan.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UKM Prof Datuk Dr Mazlin Mokhtar, ketika merasmikan seminar tersebut, menyifatkan Jerman sebagai ‘The Land Of Ideas’ dan berharap Malaysia akan dapat mencontohi negara Eropah itu  dalam penyelidikan kelestarian dalam persekitaran .

“Kami mahu mengekalkan kadar pertumbuhan dan melindungi alam sekitar. Jerman sangat berani untuk berjanji untuk mengurangkan jejak karbon sebanyak 20% pada tahun 2020, dan 40% menjelang tahun 2050. Kami, seterusnya, berada di landasan yang betul dalam mencapai keterangkuman dengan sasaran tinggi yang ditetapkan untuk diri kita sendiri menjelang tahun 2020, kata Prof Mazlin.

Sementara itu, Dr Katja Lasch, Ketua Penyelidikan Pemasaran Antarabangsa DAAD berkata acara yang dianjurkan bersama dengan Pusat Siswazah UKM, bertujuan memberi peluang kepada rakyat Malaysia supaya berkenalan dengan beberapa universiti terkemuka Jerman dan institusi penyelidikan.

Dr Lasch berkata pelajar Malaysia boleh memilih daripada kira-kira 1,000 institusi penyelidikan awam yang dibiayai di Jerman, dengan perbelanjaan penyelidikan mencecah € 80 bilion atau kira-kira RM370 bilion.

Turut hadir pada seminar sehari itu Carsten Fischer dari Kedutaan Jerman.

Acara ini memaparkan beberapa pembentangan mengenai bagaimana untuk membiayai pengajian siswazah dan projek penyelidikan.

Pada majlis itu, pelajar mendapat peluang untuk bercakap dengan wakil-wakil dari lapan institusi pengajian tinggi Jerman.

Antara institusi Jerman yang mengambil bahagian ialah German Academic Exchange Service (DAAD), Alexander von Humboldt Foundation (AvH), Fraunhofer Gesellschaft, Baden-Württemberg International, Regensburg University of Applied Sciences, Rhine-Waal University of Applied Sciences and University of Duisburg-Essen.ukmnewsportal-bm

02

Dr Katja Lasch

03