Main Golf Untuk Bantu Kanak-Kanak Autistik

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Pix Ikhwan Hashim

BANGI, 20 September 2015 – Lebih daripada 65 ahli Kelab Golf Danau dan tetamu mengambil bahagian dalam pertandingan Golf Amal Autisme UKM 2015 anjuran  Fakulti Pendidikan dengan kerjasama Kelab Rekreasi UKM.

Setiap pemain membayar yuran RM300 untuk mengambil bahagian dalam acara amal ‘Chip For Autism’ untuk mengumpul dana bagi makmal Pembelajaran Autisme.

Tee Off berasal dari senapang patah Mulakan dengan mod Sistem 36 Stableford bermain.

Hadiah utama adalah sebuah kereta Proton Iriz untuk mana-mana pemain golf yang berjaya menjaringkan hole-in-one.

Walau bagaimanapun, peserta-peserta memenangi televisyen dan lain-lain peralatan elektrik.

Hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Dato’ Dr Mazlin Bin Mokhtar.

Makmal Pembelajaran Autisme ditubuhkan pada 2009 di UKM untuk menjalankan penyelidikan mengenai kaedah terbaik untuk mendidik kanak-kanak yang mengalami Autisme.

Selain menjalankan  penyelidikan yang berasaskan pembelajaran dan pengajaran yang berkaitan Autisme, makmal ini juga menyediakan latihan guru dan program sokongan kepada ibu bapa dan keluarga, dan menyediakan perkhidmatan pendidikan untuk kanak-kanak yang mengalami Autisme.

Autisme berlaku apabila kanak-kanak mempunyai masalah berkomunikasi dan kefahaman persepsi orang lain. Autisme menjadikan amat sukar bagi kanak-kanak yang mengalaminya untuk bertindak balas terhadap isyarat, ekspresi muka, sentuhan dan juga bahasa.ukmnewsportal-bm
2

3

4

5

6

7