Menjelang Pasaran Tunggal ASEAN Akhir Tahun Ini, Piawaian Peraturan Masih Belum Tercapai

AECOleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

KUALA LUMPUR, 22 Mei 2015 – Pemiawaian peraturan-peraturan untuk  Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) bagi mencapai integrasi ekonomi terbukti menjadi satu cabaran.

Cabaran yang dihadapi adalah kerana ASEAN terdiri daripada 10 negara-negara yang dibahagikan kepada peringkat yang berbeza dari segi pendapatan per kapita, penduduk dan pembangunan ekonomi, kata P. Ravindran, Pengarah Kanan Bahagian Kerjasama Ekonomi ASEAN di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

“Negara-negara seperti Myanmar dan Kemboja tidak mempunyai institusi standard yang kuat, jadi mereka memerlukan masa. Mereka memerlukan program pembangunan kapasiti untuk dilaksanakan dari segi sumber manusia. AEC adalah berdasarkan musyawarah. Kita perlu berunding dan bersetuju, ” Ravindran menjelaskan di forum Komuniti Forum Ekonomi ASEAN yang dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.

Semua negara anggota ASEAN dan enam negara lain yang disepadukan dengan kumpulan tersebut mesti mematuhi peraturan AEC agar kawasan perdagangan bebas yang lengkap dapat menjadi kenyataan menjelang akhir tahun 2015.

Menurut Ravindran ASEAN harus mengliberalisasikan ekonomi jika ia mahu menggalakkan integrasi.

“Mesti ada kemahuan politik, jika anda mahu ini berlaku. AEC tidak akan mencapai sasaran 100% pada akhir tahun 2015. Adakah ia mencapai  90%, atau 95%?

“Bagi ASEAN untuk maju ke hadapan, kita perlu mempunyai kemahuan politik. Masih terdapat pelbagai undang-undang domestik yang menyulitkan pelaburan dan perdagangan antara ASEAN,” katanya pada sesi kelima dan terakhir forum yang dianjurkan bersama oleh Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS).

AEC memerlukan negara anggota ASEAN menghapuskan halangan perdagangan dalam barangan, perkhidmatan, pelaburan, pergerakan modal dan tenaga kerja (mahir); dan mengharmonikan piawaian teknikal, kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan dan halangan lain di sempadan, termasuk pelepasan barang-barang yang lebih pantas oleh kastam.

Sebelum itu, pada majlis perasmian forum tersebut Timbalan Naib Canselor (Industri dan Jaringan Masyarakat) Prof Dr Imran Ho Abdullah berkata universiti itu sentiasa menyokong intra kerjasama antara ASEAN  dan kerjasama melalui program mobiliti dan pertukaran pelajar-pelajar.

Beliau menjelaskan bahawa UKM telah menandatangani banyak memorandum persefahaman (MoU) dan memorandum perjanjian dengan institusi ASEAN bagi melaksanakan projek komuniti.

Beliau memberi contoh Projek Pembangunan Belia ASEAN (AYDP) sebagai usahasama antara ASEAN yang telah berjaya meningkatkan pemahaman yang di kalangan pelajar di rantau ini.

Dengan gabungan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) sebanyak AS $ 2.3 trilion, Prof Imran berkata integrasi ekonomi akan menjadi cara terbaik bagi negara-negara anggota untuk maju ke hadapan.

Turut hadir pada forum dua hari itu yang dihadiri lebih daripada 50 peserta dari seluruh rantau ASEAN ialah Pengarah IKMAS Prof Dr Rashila Ramli dan Timbalan-Pengarah Prof Dr Tham Siew Yean.