Pelajar Siswazah Pegang Peranan Penting Dalam Ekosistem UKM


Oleh Nadia Sapuan
Foto Abd Raai Osman

BANGI, 27 Februari 2017 – Pelajar siswazah tidak boleh memandang rendah peranan mereka kerana mereka adalah sebahagian daripada ekosistem dalam struktur universiti, kata Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dato’ Seri Dr Noor Azlan Ghazali.

“Pada kita pelajar-pelajar siswazah adalah satu komponen yang penting dalam universiti dan hari ini kita mendengar hasrat mereka dan menyampaikan hasrat universiti kepada mereka,” katanya semasa sesi perkongsian ‘Payung Merah’ pada Hari Informasi Pascasiswazah di UKM, baru-baru ini.

Beliau berkata pelajar siswazah perlu memahami tujuan mereka berada di universiti dan mengapa universiti memilih mereka.

“Anda dipilih kerana kita (universiti dan pelajar) bersama-sama mempunyai misi dalam menghadapi perjalanan ini,” katanya.

Beliau turut menekankan bahawa istilah payung merah yang digunakan adalah simbol untuk menggalakkan pelajar menjadi berbeza dan lebih menyerlah berbanding orang lain.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Timbalan Naib Canselor Alumni dan Antarabangsa, Prof.  Dato’ Ir Dr Riza Atiq Abdullah OK Rahmat, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Jaringan Industri dan Masyarakat, Prof Dato’ Dr Imran Ho Abdullah dan Pengarah Pusat Pengajian Siswazah, Prof Dr Andanastuti Muchtar.

Hari Informasi Pascasiswazah ialah bertujuan untuk meraikan pelajar pascasiswazah yang baru mendaftar bagi semester dua 2016/2017 di samping memperkenalkan barisan kepimpinan tertinggi UKM.