Pelajar UKM Curah Bakti Kepada Masyarakat Orang Asli Di Pahang

01
Sukan Rakyat, salah satu aktiviti Bakti Siswa

Laporan dan foto oleh Edlyn J.Lim

BANDAR TUN ABDUL RAZAK, PAHANG, 21 Dis 2015 – Sekumpulan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia menyumbang masa dan kemahiran mereka untuk membantu masyarakat Orang Asli di sini baru-baru ini.

Pelajar-pelajar Fakulti Pendidikan (FP) dan Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni (PPMPA) telah menganjurkan  program  Bakti Siswa, yang telah diadakan pada 3 Disember di Kampung Bukit Serok, Pahang.

Dengan  tema Kerjaya Adalah Pemangkin Masa Depan, penganjur acara itu berhasrat menggalakkan pelajar yang mengambil bahagian dalam program ini untuk meningkatkan kemahiran antara peribadi seperti komunikasi, pengurusan, kepimpinan dan kerjasama, di samping memupuk perpaduan di kalangan pelajar.

Tambahan pula, mereka berkata, acara ini juga salah satu cara untuk mengukuhkan ikatan antara pelajar.

Di antara aktiviti program ini ialah membantu orang asli membina sebuah masjid daripada kanvas khemah, dan menyediakan pam air yang disalurkan air bersih dari sungai-sungai berdekatan kepada rumah mereka.

Pelajar-pelajar juga memastikan kebersihan di rumah penduduk dengan melakukan berbilang sesi aktiviti pembersihan.

Salah seorang peserta, Yazmalina Yaacob, 21, menyatakan perasaannya mengenai program ini.

“Pada asasnya apabila saya pergi ke sana, saya merasakan pelik kerana infrastruktur dan persekitarannya. Di sini, di Bangi, kita hidup di tempat yang bandar di mana anda boleh dengan mudah pergi ke hospital berhampiran sementara di Kampung Bukit Serok, terdapat hanya satu klinik kesihatan yang mungkin atau tidak mempunyai semua peralatan yang diperlukan untuk rawatan.

“Walau bagaimanapun, bagi kami program ini seronok kerana dapat berdampingan dengan penduduk tempatan terutama kanak-kanak dan remaja. Kami melakukan beberapa aktiviti yang mendapat perhatian mereka seperti senamrobik, Sukan Rakyat, ais pecah dan Sembang Santai. Secara keseluruhan, kami seronok dan saya pasti mereka juga begitu, kerana maklum balas yang baik daripada Tok Batin mereka.

“Ini adalah pendedahan yang baik bagi mereka dalam mengetahui kepentingan pendidikan dan juga terdapat dunia yang luas di luar sana yang mereka boleh meneroka,” kata Yazmalina, yang kebetulan juga  setiausaha program ini.

Program ini telah dihadiri oleh 20 orang kakitangan dan 20 peserta yang mempunyai cita-cita untuk mewujudkan pelajar yang mempunyai kecekapan dan kebijaksanaan yang tinggi.ukmnewsportal-bm

02

Peserta dan kakitangan pada penghujung program

03

Sebahagian kanak-kanak  Orang Asli di Kampung Bukit Serok