Pelajar UKM Harus Hormati Penentuan Berasaskan Pilihan Raya

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 26 Mei 2016 – Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), sama ada pada peringkat perwakilan majlis, kolej kediaman atau persatuan pelajar, perlu menghargai asas pemilihan melalui pilihan raya.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata setiap delegasi pelajar Parlimen juga perlu memahami bahawa suara majoriti mesti dipatuhi oleh, tetapi pada masa yang sama keputusan minoriti perlu dihormati.

“Inilah prinsip demokrasi yang tulen,” katanya dalam ucapannya sempena pembukaan sesi kedua Parlimen Mahasiswa UKM2015/2016, baru-baru ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalannya, Datuk Ismail Mohamed Said.

Pandikar Amin menasihatkan program Parlimen Mahasiswa menyediakan  peluang kepada setiap pelajar untuk bersuara bagi melontar pandangan dan idea bernas kepada pengurusan universiti dalam merangka program kemahasiswaan dan pembangunan.

Menurut Pandikar Amin, perwakilan pelajar harus menjalankan penyelidikan terlebih dahulu sebelum menyatakan pandangan dan idea untuk bercakap berdasarkan fakta.

Turut hadir Naib canselor Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali, Timbalan Naib Canselor (Pelajar dan Hal Ehwal Alumni) Presiden Prof Dato’ Noor Aziah Mohd Awal dan yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar, Muhammad Farhan Khairuddin.

Sejumlah 85 anggota Parlimen Mahasiswa UKM membentangkan dan membincangkan hal-hal semasa yang dihadapi oleh pelajar dalam persidangan dua hari.ukmnewsportal-bm
2

3

4