Pengalaman yang Berbaloi Dari Program Perkongsian Mobiliti Antarabangsa UKM

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto: Shahiddan Saidi

BANGI, 19 Ogos 2015 – Pelajar antarabangsa yang mengambil bahagian dalam program Perkongsian Mobiliti Pelajar Antarabangsa 2015 (UKM-GSMP) ke-7 selama tiga minggu  yang dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) boleh memindahkan empat jam kredit untuk ijazah mereka apabila mereka kembali ke universiti tanah air mereka.

Pengalaman mereka di Malaysia belajar tentang warisan alam negara dalam teori dan amali telah menjadi amat berbaloi, kata Timbalan Naib Canselor Prof Dato’ Ir Dr Riza Atiq Abdullah OK Rahmat.

Program ini bertujuan untuk memberikan maklumat yang lebih luas kepada peserta berbanding warna sebelumnya, kata Timbalan Naib Canselor ketika menutup 7 UKM-GSMP sini hari ini.

“Lawatan ke Langkawi dan Lembah Danum Peserta bagi kursus  Kelestarian Warisan Tropika (STH)  berjalan lancar dan banyak yang telah dibincangkan dan dikongsi. UKM berbangga kerana di tempat-tempat ini dipulihara dan diselidik oleh kami sehingga mendapat status Geopark daripada UNESCO. Sementara itu, ramai penyelidik kami memimpin penyelidikan di Lembah Danum,” katanya kepada 44 peserta tempatan dan antarabangsa di acara tamatnya program mobiliti tersebut.

Beliau menyatakan bahawa dengan kefahaman persekitaran mereka, pelajar-pelajar akan kembali lebih ke negara masing-masing dengan pengalaman yang berguna untuk membuat keputusan yang lebih baik supaya dapat memberi manfaat kepada semua.

“Para pemimpin akan menganggap diri mereka sebagai warga global, tidak menyekat diri mereka kepada negara tertentu,” jelas beliau.

UKM-GSMP adalah program musim panas, yang biasanya dilakukan pada bulan Julai – Ogos setiap tahun. Tahun ini para peserta menikmati suasana alam di  Langkawi, Kedah dan Lembah Danum, Sabah.

Dengan tema ‘Membina Titian Kefahaman Antarabangsa dan Persahabatan’, program ini juga bertujuan untuk menggalakkan kesedaran mengenai ekologi yang lestari dan pelbagai budaya yang unik di seluruh dunia dan juga untuk mempromosikan UKM dan Malaysia sebagai hab pendidikan antarabangsa.

Diselaraskan oleh Pusat Hubungan Antarabangsa UKM (UKM Global) dengan kerjasama daripada pelbagai fakulti UKM dan institut, pelajar antarabangsa berpeluang untuk menggabungkan kehidupan kampus di salah sebuah universiti terkemuka di Malaysia dan mengalami budaya Asia.

Di bawah program ini, para pelajar belajar mengenai pelbagai budaya di Malaysia selama sebulan. Bagi tahun ini mereka melawat satu jisim tanah purba dengan ekologi, flora dan fauna yang unik, yang tidak dilihat di tempat lain di dunia.ukmnewsportal-bm

4

2

3