Perlu Ada Pemikiran Baru Untuk Keusahawanan Di UKM

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Abd Ra’ai Osman

BANGI, 15 April 2016 – Universiti perlu mengambil peranan yang pro-aktif dalam membantu pelajar menjadi lebih inovatif, kata ahli lembaga penasihat Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Enterpris Kecil dan Sederhana (UKM-CESMED) Dato’ Nazifuddin Dato’ Seri Najib Razak.

Dato’ Nazifuddin, yang juga merupakan pengerusi dan pengasas Youth On Unity, berkata pendidikan dalam bidang keusahawanan dapat memupuk keupayaan untuk menerima kegagalan, kesedaran diri dan keupayaan untuk bertindak dengan berani dan mengambil risiko.

Sementara itu, salah seorang pelakon tempatan tersohor, Datuk Mohamed Noor Shamsuddin, yang lebih dikenali sebagai Rosyam Nor, berkata universiti perlu mendidik pelajar secara holistik dan ini termasuk kemahiran keusahawanan.

Hasilnya, kata Rosyam, yang juga merupakan usahawan bermastautin UKM-CESMED, adalah pelajar yang mempunyai kemahiran yang luas.

Seorang lagi usahawan bermastautin, Simon Loh berkata pelajar perlu belajar untuk memperkasakan diri sendiri.

“Pelajar hari ini perlu bersedia untuk mencipta masa depan mereka sendiri dengan berfikir dan bertindak di luar kotak pendidikan universiti mereka,” kata Loh

Mesyuarat tersebut telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (Alumni dan Antarabangsa) Prof Dato’ Ir Dr Riza Atiq Abdullah O.K. Rahmat dan dipengerusikan oleh Pengarah UKM-CESMED Prof Madya Datin Dr Shamsubaridah Ramlee.ukmnewsportal-bm
Untitled-1