Prof Dr Ima Nirwana Soelaiman Tokoh Penyelidik PPUKM

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

KUALA LUMPUR, 10 Ogos 2015 – Sokongan padu daripada keluarga diperlukan jika seorang penyelidik saintifik mahu kerjaya yang berjaya.

Penyelidikan perubatan atau cawangan lain sains mungkin makan masa yang lama dan penyelidik perlu bergantung kepada bantuan daripada suami atau isteri, anak-anak dan juga ibu bapa jika mahu usahanya berhasil, kata Prof Dr Ima Nirwana Soelaiman dari  Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

“Saya masih ingat apabila saya khuatir tidak memberi perhatian yang sewajarnya kepada, suami saya memujuk saya dan berjanji bahawa mereka akan sentiasa menyokong,” kata beliau, yang merupakan Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) Fakulti Perubatan UKM, pada pembukaan 17 Perubatan dan Minggu Penyelidikan Kesihatan persidangan, di sini hari ini.

“Ibu saya yang meninggal dunia pada tahun 2014, berusia 90, juga memberi saya banyak dorongan dan merasa bangga dengan anak perempuannya melakukan penyelidikan bagi manusia,” katanya dalam ucaptama bagi mengiktiraf sumbangan beliau kepada kajian mengenai Osteoporosis.

Beliau memulakan kerjaya dalam penyelidikan 20 tahun lalu apabila kerajaan menggalak saintis tempatan mencari cara-cara menangani kempen besar-besaran memburuk-burukkan minyak kelapa sawit dan mempromosi minyak kacang Soya di Amerika Syarikat.

Prof Ima Nirwana mengetuai pasukan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM untuk mengekstrak Tocotrienol, atau vitamin E daripada minyak sawit yang mungkin akhirnya digunakan dalam rawatan untuk mengurangkan risiko Osteoporosis, atau penyakit tulang menjadi rapuh dengan usia.

Penyelidikan selama 15 tahun itu telah menerima beberapa pengiktirafan antarabangsa termasuk pingat emas dengan merit pada Pameran Antarabangsa Ciptaan, Teknik dan Produk Baru ke 34 di Geneva pada tahun 2006 dan pingat emas di Pameran Reka Cipta dan Pameran Produk Baru di Pennsylvania, Amerika Syarikat pada tahun 2008.

“Fokus kajian saya adalah kesan daripada produk semula jadi pada metabolisme tulang dan osteoporosis, dengan penekanan khusus pada Tocotrienol.

“Saya telah menerbitkan 122 artikel dalam jurnal saintifik. Bersama-sama dengan pasukan saya, kita telah bentangkan usaha tersebut di lebih seratus persidangan tempatan dan antarabangsa.

“Hasil daripada kajian saya menggunakan tikus, kita mendapati berulang kali bahawa Tocotrienolboleh mencegah Osteoporosis dan boleh mengurangkan kesan penyakit itu akibat tekanan, termasuk putus haid, estrogen dan kekurangan androgen, lebihan steroid, pendedahan nikotin dan tekanan oksidatif dan keradangan,” jelas beliau.

Beliau kini sedang menjalankan ujian klinikal pada Tocotrienol dan osteoporosis di Amerika Syarikat dan di Malaysia. Beliau merupakan ahli Persatuan Osteoporosis Malaysia dan Persatuan Endokrin dan metabolik Malaysia. Beliau memegang paten di Malaysia bagi penggunaan Tocotrienol untuk kesihatan tulang pada manusia.

Tesis PhD beliau ialah mengenai kesan antioksidan minyak kelapa sawit yang kaya dengan Tocotrienol. Sebagai pensyarah muda yang berminat untuk memberi tumpuan kepada bidang penyelidikan, beliau menerima galakan dari mentor PhD beliau untuk mengkaji kesan Tocotrienol pada osteoporosis.

“Mengapa Osteoporosis? Saya berminat dalam osteoporosis kerana ia adalah isu perubatan yang penting, dengan implikasi yang mendalam untuk penuaan sihat. Kira-kira dua ratus juta orang di seluruh dunia mengalami osteoporosis, dan Amerika Syarikat sahaja mempunyai 44 juta. Tambahan 33.6 juta individu mempunyai Osteopenia atau jisim tulang yang rendah, yang boleh membawa kepada osteoporosis. Malah, osteoporosis adalah sangat serius, dan risiko seumur hidup keretakan untuk lelaki dan wanita adalah setara dengan risiko penyakit jantung,”  katanya.

Satu lagi sebab untuk kepentingan beliau adalah bahawa pada masa itu, pada tahun 1995, idea menggunakan antioksidan untuk memerangi osteoporosis sangat baru. Tocotrienol dari minyak sawit ada hubungan rapat dengan alpha-tocoferol yang lebih terkenal.

“Kertas penyelidikan pertama saya mengenai kesan perlindungan Tocotrienol vitamin E terhadap osteoporosis disebabkan oleh tekanan oksidatif adalah pada tahun 1998. Ketika itu saya tidak sangka  bahawa dari satu idea, banyak lagi yang muncul, yang mengakibatkan 20 tahun penyelidikan yang penuh semangat setakat ini,” tambah beliau.ukmnewsportal-bm

2

3