Pujuk Pelajar Terbaik Anda Masuk UKM , Kata Naib Canselor Kepada Pengetua Sekolah

Coax Your Best Students To Go To UKM, VC Tells School Heads.jpg1Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Abd Ra’ai Osman

BANGI, 26 Mac 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) secara rasmi melibatkan diri secara langsung dengan sekolah berasrama penuh sebagai satu kaedah untuk memberi jaminan kepada guru besar dan pengetua masing-masing yang UKM merupakan institusi terbaik bagi pelajar lepasan mereka.

Ketika memberi taklimat kepada sekumpulan kira-kira 30 pengetua sekolah berasrama penuh yang dibawa khas ke sini dari seluruh negara  sebagai kumpulan pelawat hari ini, Timbalan Naib Canselor Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali berharap sekolah menengah memainkan peranan yang lebih penting dalam kaunseling pelajar mereka mengenai pilihan terbaik untuk masuk universiti.

Prof Noor Azlan berkata beliau mahu meyakinkan mereka dengan menunjukkan kemudahan di Bangi dan Kuala Lumpur kampus ada sama.

Beliau berkata program lawatan pengetua pernah dilalukan sebelum ini dari semasa ke semasa tetapi bukan bentuk tetap. Namun demikian, mulai tahun ini ia akan dijadikan acara tahunan rasmi bagi ketua-ketua sekolah berasrama penuh.

Beliau mengingatkan mereka awal tahun ini akan pengambilan terus pelajar ke universiti awam dilaksanakan dan UKM akan senarai  pendekkan  calon-calon selepas dipilih oleh Unit Pusat Universiti  Kementerian Pendidikan (UPU).

Pelajar akan mengisi maklumat mereka secara talian dan sistem UPU akan tunjukkan kepada mereka kursus yang mereka layak memohon dan kemungkinan untuk diterima.

Kursus-kursus di UKM, beliau menjelaskan, pelajar yang berpotensi mengambil temuduga, kini dikehendaki perlu meletakkan kursus yang mereka mahu belajar di senarai empat teratas pilihan mereka.

Dengan cara ini, Naib Canselor berkata, UKM akan mempunyai kawalan yang lebih ketat terhadap calon-calon yang akan diterima.

“Selain kertas tugasan yang diserahkan oleh UPU, kita mahu mengenali pelajar untuk 75 program ijazah sarjana muda supaya kita boleh memilih.”

“Kita buat proses saringan di peringkat fakulti. Kita mahu benar-benar yakin walaupun pelajar mencatat PNGK 4.0, dia mesti padan dengan kursus. Kami melakukan wawancara untuk menentukan kesesuaian pelajar untuk kursus beliau memohon. Keputusan berasaskan kertas semata-mata tidak semestinya menggambarkan keupayaan dan kemahiran. Dalam konteks program, kami ingin memastikan bahawa kursus-kursus adalah sesuai untuk para pelajar,” jelas beliau.

Sehubungan itu, jelas beliau, pengetua boleh mempengaruhi pelajar yang terbaik untuk memberi keutamaan kepada UKM dalam empat pilihan utama mereka, kerana ia merupakan sebuah universiti penyelidikan yang terkemuka.

Turut hadir pada taklimat yang dianjurkan oleh Pusat Komunikasi Korporat itu adalah pengarahnya Prof Datin Dr Norizan Abdul Razak.

Kumpulan ini kemudian memulakan lawatan di kampus Bangi dengan  kunjungan ke Galeri Sejarah Alam, makmal Coklat, Mahkamah Moot , Institut Sel Fuel dan Pusat PERMATAPintar untuk kanak-kanak berbakat.

Selepas makan tengah hari mereka mengunjungi Pusat Perubatan UKM dan Institut Perubatan Molekil UkM (UMBI).

ukmnewsportal-bm