Ubah Gaya Hidup Untuk Tangani Penyakit Tidak Berjangkit

220615_NonCommunicableDiseases_01A
Oleh Asmahanim Amir
Foto Shahiddan Saidi

KUALA LUMPUR, 12 Jun 2015 –  Pemahaman yang lebih baik mengenai penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti Obesiti, Darah Tinggi dan Kencing Manis, melalui  pengubahsuaian gaya hidup boleh membantu anda menangani penyakit, walaupun  tidak sembuh sepenuhnya.

Penaung Pertubuhan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD Alliance) Malaysia, Puan Sri Dato ‘Akmal Abdul Salam berkata penyelidikan telah menunjukkan bahawa seorang penghidap yang menguruskan stres antioksidan penyakit degeneratif,  adalah mekanisme terbaik untuk mengurangkan pembangunan dan perkembangan penyakit tersebut.

“Asas potensi menggunakan antioksidan untuk mencegah penyakit adalah merupakan fokus persidangan ini. Saya gembira untuk menyatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai tumbuh-tumbuhan semula jadi yang mempunyai potensi untuk digunakan dalam bidang kesihatan,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada Persidangan Antarabangsa mengenai Antioksidan & Penyakit Degeneratif (ICADD) 2015, di sini pada 3 Jun.

Beliau berkata banyak penyelidikan yang dibuat di Malaysia memberi tumpuan kepada produk asli.

“Oleh itu melalui persidangan ini, para penyelidik dapat mengumpul banyak maklumat melalui pengetahuan semasa atau hubungan antara tumbuhan semula jadi melalui antioksidan dan penyakit degeneratif dan memberi peluang kepada para penyelidik untuk lebih lama bekerjasama dengan penyelidik antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) cuba mendidik orang ramai melalui media untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan mengambil makanan yang sihat dengan mengurangkan pengambilan alkohol dan tembakau.

“Walau bagaimanapun, pada masa kini kita melihat bahawa bilangan orang yang menderita penyakit ini semakin meningkat. Tahap NCD perlu ditangani, tetapi ia perlu melibatkan semua pihak seperti kementerian yang berkaitan, penyelidik dari universiti, institusi penyelidikan dan Badan Bukan Kerajaan untuk disampaikan kepada masyarakat.

“Kita perlu datang bersama-sama dengan pelan tindakan untuk menangani masalah kesihatan yang serius dan membebankan ekonomi. Saya berharap ini adalah satu permulaan hubungan yang berkekalan antara penyelidik dan NCD Allianz Malaysia dan kami berharap untuk terus bekerjasama pada masa akan datang,” tambah beliau.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat), Prof Dr Imran Ho Abdullah berkata, beliau berbangga dengan pencapaian kumpulan penyelidik Antioksidan, Penuaan dan Penyakit Degeneratif yang menjalankan kajian dalam bidang antioksidan, penuaan dan kanser.

“Mereka telah membongkar mekanisme penuaan di dalam otak, otot, jantung dan chemoprevention dalam hati dan usus, menekankan pentingnya antioksidan yang terdapat dalam produk semula jadi seperti minyak sawit, halia, sireh dan tumbuh-tumbuhan lain, melambatkan penuaan dan mencegah kanser dengan mengubahsuai gen yang terlibat.

“Ini memang penemuan yang akan menyumbang kepada mempromosikan gaya hidup sihat dan mencegah perkembangan penyakit berkaitan usia,” kata Prof Imran.

Beliau berkata, Malaysia kaya dengan tumbuh-tumbuhan asli yang belum digunakan sepenuhnya untuk tujuan penyelidikan dan dengan itu ia dapat menyediakan asas bagi kerjasama pada masa hadapan dengan saintis antarabangsa.

“Dengan semangat kerjasama yang sebenar, kita perlu bekerjasama untuk meningkatkan kualiti hidup iaitu diet, gen dan persekitaran yang memainkan peranan penting dalam kehidupan,” katanya.

Lebih 150 peserta daripada 15 negara-negara seperti Malaysia, Amerika Syarikat (AS), Bangladesh, Jepun, Republik Korea, Taiwan, Sri Lanka, Thailand, India, Indonesia, Singapura, Turki, Mesir, Arab Saudi dan Eropah telah menyertai ICADD yang dianjurkan oleh Kumpulan Penyelidik Antioksidan, Penuaan dan Penyakit  Degeneratif, UKM.